BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, önceki gün "Uludere bombardımanı yapılmadan hemen önce askeri yetkililer Başbakan olarak sizi arayıp '50 kişilik grup var, içlerinde sivil de var' dediklerinde siz 'neye mal olursa olsun vurun' dediniz mi demediniz mi?" diye sormuştu.

Başbakan’ın bu soruya sessizliği sürerken istihbaratın ABD’den gelmiş olabileceği yönündeki tezler de çöktü. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, ABD’nin Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarıyla hiçbir ilgisi olmadığını söyleyerek, “Uludere’de hedef seçimi konusunda hiçbir şey yapmadık. Biz PKK’ya karşı istihbarat desteği sağlıyoruz” dedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, önceki gün gazetecilerin Ankara temsilcileriyle yaptığı sohbet toplantısında, Uludere olayından, Türkiye’de gazetecilerin hapiste olmasına kadar birçok konuda mesaj verdi.

Hürriyet'in haberine göre Ricciardone şunları söyledi:

"ABD, Türkiye’nin hedef seçimi sürecine dahil değildir. Uludere’de hedef seçimi konusunda hiçbir şey yapmadık. Biz PKK’ya karşı istihbarat desteği sağlıyoruz. Fakat hedef belirleme tamamıyla Türkiye’ye bağlı bir konudur. Türkiye, hedef belirlerken kendi yeteneklerini kullanıyor. Kimse savaşta mükemmel bilgiye sahip değildir. Biz de eksik bilgi nedeniyle hata yapıyoruz. Bu normal. Geçmişte bu yüzden özür dilemiştim. Bu durum da trajik bir hataydı. Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarıyla hiçbir ilgimiz yok. PKK’nın uyuşturucu kaçakçılığına karşı çalışıyoruz. Roj TV sustu. Türkiye için yapabileceğimiz her şeyi yapıyoruz.”