İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 24-25 Haziran’da düzenlenecek olan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi öncesinde Türkiye konulu bir yazılı açıklama yaptı. “AB'nin Türkiye'deki temel gündemi insan hakları olmalıdır” başlıklı açıklamada, AB yetkililerinin, Türkiye’ye açık bir mesaj gönderme şansına sahip olduğu ve Türkiye’nin içler acısı insan hakları durumunun AB-Türkiye ilişkilerini etkilemesi gerektiği ifade edildi.  

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen’in Ankara'ya yaptığı ziyarette, "İnsan hakları pazarlık konusu edilemez" sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine karşı AB yetkililerinin endişe içinde olmasının da önemli bir gelişme olduğunu belirtildi.

Açıklamada, “Türkiye'de pek çok gazeteci parmaklıklar ardında. İfade özgürlüğüne yönelik amansız bir baskı var ve insanlar sosyal medya paylaşımları için hedef alınıyor. İhraç edilen Parlamento Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun hapse atılması, Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik bir kapatma davası ve onlarca siyasetçiye yönelik ayrı bir gösteri davası, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ceza adalet sistemini muhalefete karşı bir sopaya dönüştürdüğünü net bir şekilde gösteriyor” denildi.

İzmir’de HDP’ye yönelik gerçekleştirilen saldırı üzerinde de durulan  metinde “HDP'nin İzmir'deki binasına silahlı bir kişinin saldırması ve bina önünde polis olmasına rağmen genç bir kadının (Deniz Poyraz) öldürülmesi de olası şiddet olaylarını gündeme getiriyor” ifadeleri kullanıldı.

‘AİHM KARARLARINI UYGULAMAYA ÇAĞRILMALI’

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) insan hakları savunucusu Osman Kavala ve HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönünde verdiği kararlarının Türkiye’nin uygulamadığını ifade edilen açıklamada, “AB liderleri, Türk hükümetini muhalif politikacılara, gazetecilere, avukatlara ve insan hakları savunucularına yönelik saldırılara son vermeye açıkça çağırmalıdır. Hükümeti İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını geri almaya ve AİHM’in Kavala ve Demirtaş hakkındaki kararlarını uygulamaya çağırmalıdırlar” diye belirtildi.

‘AB YETKİLİLERİ ISRAR ETMELİ’

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “AB yetkilileri ayrıca, sadece müzakerelerde değil, haklar konusunda gerçek ilerlemenin kanıtlarında ısrar etmelidir. AB liderlerinin haklar konusundaki ‘diyaloğun’, ‘AB-Türkiye ilişkisinin bir parçası’ olduğu yönünde zayıf bir öneride bulunmaları uygunsuzdu. Haklara saygıyı, yeni ticari ilişkilere ilişkin görüşmelerin ön koşulu haline getirmelidirler. Ankara'nın talep ettiği Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konulu müzakereler, bağımsız bir yargı ve hesap verebilir kurumlar için somut tedbirler alınana kadar başlamamalıdır. İnsan haklarının temel önkoşullar olduğunu teyit etmeyen bir AB-Türkiye gündemi, Türkiye taahhütlerinde başarısız olduğu gibi Türkiye vatandaşlarını da hayal kırıklığına uğratacaktır.”

Kaynak: MA