Torba Yasa’nın internete sansür getireceği söylenen maddelerinin TBMM’den geçmesi dış basında da yankı buldu.

AB Komisyonu ise düzenlemenin “Avrupa standartları doğrultusunda gözden geçirilmeye ihtiyacı olduğunu” bildirdi.

AB Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano yasanın ciddi endişe uyandırdığını belirterek herhangi bir kısıtlamanın hedefli ve orantılı olması gerektiğini kaydetti. Stefan Füle ise Türkçe attığı tweette, “Türkiye’da kabul edilecek internet yasası ciddi endişeler yaratıyor. Kamuoyunun ihtiyacı olan daha fazla şeffaflık ve bilgi, daha az kısıtlama” dedi.

Wall Street Journal: Türkiye parlamentosu yetkililerin mahkeme kararı olmadan internet sitelerini kapatmasına olanak sağlayan tasarıyı kabul ederken, bu adımı eleştirenler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın karşı görüşleri susturmaya ve medya üzerindeki kontrolünü daha da genişletmeye yönelik bir hareket olduğunu savunuyor. Türkiye’yi 40 gazeteciyle dünyada en çok gazeteciyi hapse atan ülke olarak tanımlayan Gazetecileri Koruma Komitesi yeni tasarıyı “radikal sansür” önlemi olarak tanımladı.

BBC: Yeni düzenlemeyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) ‘özel hayatın gizliliğinin ihlali’ gerekçesiyle hakim yetkisi tanınıyor. Başka deyişle bu kurumlar, doğrudan internet içeriğine erişim engellemesi yapabilecek.

GuardIan: Yeni yasa Türkiye’de çarşamba akşamı öfkeyle karşılandı, muhalefet partileri hükümeti mahkemeleri es geçerek daha sıkı kontroller getirmekle suçladı.

Al Jazeera: Düzenleme kişisel haklar, sosyal medya ve paylaşım alanlarında internet kullanımına yeni sınırlamalar getiriyor. Buna göre, özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, TİB’e başvurarak doğrudan içeriğe erişimin engellenmesini isteyebilecek.

CorrIere Della Sera: Sosyal medyada en aktif ülkeler arasında bulunan Türkiye’de bu yasayla muhalif sesler susturulmaya çalışılıyor.

RepuBblIca: Türkiye’de internete darbeyle hükümetin denetimine yeni yetkiler verildi. Türkiye bu yasayla internet ve basın özgürlüğünde yasakçı Çin rejimi ile aynı seviyeye geriledi.

La Stampa: Erdoğan interneti susturdu. (Milliyet)