Avrupa Komisyonu 2020 Genişleme Paketi çerçevesinde ilerleme raporlarını yayınladı.

2020 Türkiye Raporu'nda Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin önemli ortaklarından biri olmaya devam ettiği ancak başta gerekli reformlar, demokrasi, temel haklar, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, ifade ve basın özgürlüğü olmak üzere Türkiye'nin üyelik sürecinde bir ilerleme kaydedilmemiş olduğu aksine pek çok alanda gerileme bulunduğu belirtildi.

Suriye ve Libya'daki gelişmelere de atıf yapan raporda AB-Türkiye ilişkilerinin de kötüye gitmiş olduğu kaydedildi.

Akdeniz'deki sondaj faliyetlerine yönelik şimdiye kadar alınmış olan hafif yaptırım kararları hatırlatılırken 1 Ekim tarihinde Avrupa Konseyi'nin Türkiye ile yapıcı siyaset gündemi yaratma hedefi belirlediğine değinildi.

Türkiye'nin çok sayıda mülteciyi barındırması bir kez daha övülürken bu alanda Türkiye'ye 6 milyar euro destek ayrıldığı ve bunun hali hazırda 3,8 milyar eurosunun verilmiş olduğu belirtildi. Mart 2020'de Türkiye'nin sığınmacıları kara ve deniz yoluyla AB sınırlarını aşmaya ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya gitmeye teşvik ettiği de not edildi.

Raporun genel mesajı 'Türkiye’nin AB’ye üyelik şansının giderek azaldığı' oldu.

OHAL HİÇ KALKMAMIŞ GİBİ

Türkiye'de demokrasinin durumunun Temmuz 2018'de kaldırılmış olan olağanüstü hal sonrası değişmediğine ve son iki yıldır demokrasi ve temel hakların ağır yaralar alarak daha da kötü bir duruma geldiğine vurgu yapıldı.

Kuvvetler ayrılğının giderek daha fazla ortadan kalktığına değinilirken yargı bağımsızlığına olan inanç ve güvenin ciddi anlamda sarsıldığı aktarıldı. Kontrol ve denge mekanizmalarının bulunmadığı bir yerde yürütmenin kendisini sadece seçimlerde hesap vermekle sorumlu olarak gördüğü kaydedildi.

KURUMLAR BAĞIMSIZLIĞINI YİTİRDİ

Siyasi kutuplaşmanın ülkede devam ettiği ve parlamentoda diyaloğu mümkünsüz kıldığı, meclisin hükümet üzerindeki denetiminin zayıf olmaya devam ettiği, Merkez Bankası'nın direk olarak Cumhurbaşkanlığına bağlanmış göründüğü ve bunun kurumların özerkliği imajını zedelediği, 2019'daki yerel seçimlerin de adil bir atmosferde gerçekleştirilmediği ifade edildi.