HDP'nin kapatılması girişimi ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi konusunda Avrupa'dan Türkiye tepki sürüyor.

Avrupa Birliği bu girişimlerle 'Ankara'nın reform vaatlerine gölge düşürüldüğü' açıklaması yaparken, Almanya'dan 'kınama' geldi.

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Genişlemeden Sorumlu Komiser Oliver Varhelyi'nin ortak açıklamasında, HDP'nin kapatılmasına yönelik hukuki sürecin başlatılması ve Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi kararından 'son derece endişe duyulduğu' kaydedildi.

'MİLYONLARCA SEÇMENİN HAKKI İHLAL EDİLECEK'

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"En büyük ikinci muhalefet partisinin kapatılması Türkiye'deki milyonlarca seçmenin hakkını ihlal edecektir. Bu gelişme, Avrupa Birliği'nin Türkiye'de temel haklar noktasında yaşanan gerilemeyle ilgili endişelerini artırdığı gibi, Türk yetkililerin reformlara bağlı oldukları yönündeki açıklamalarının samimiyetine de gölge düşürüyor."

AP: ÇOK SESLİLİK PİŞMANLIK DUYULMAKSIZIN BİTİRİLİYOR

Avrupa Parlamentosu adına yapılan açıklamadaysa, "çok sesliliğin bitirilmesine doğru pişmanlık duymadan ilerlendiği" değerlendirmesi yapıldı. Türkiye raportörü olan Nacho Sanchez Amor, "Bu andan sonra Türkiye, AB'den ne tepki bekliyor? Olumlu yönde ilerleme mi? dedi.

ALMANYA: ÖLÇÜLÜLÜK ÜZERİNDE CİDDİ ŞÜPHE VAR

Almanya'dan gelen 'kınama' açıklamasındaysa, 'HDP'yi hedef alan baskının, hukukun üstünlüğü ilkesi noktasında şüphe uyandırdığı' kaydedildi. Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, "Demokrasilerde parti kapatmaya en son başvurulabilir. HDP'ye karşı dava, ölçülülük üzerinde ciddi şüphe uyandırıyor" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: BBC Türkçe