Avrupa Birliği (AB) Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada, “ABD ve Türkiye tarafından son gelişmelerle ilgili yapılan açıklamalar ışığında, Türkiye’nin güvenlik kaygılarını kabul ettiğimizi teyit ederken, AB en başından beri askeri yöntemlerle sürdürülebilir herhangi bir çözüme ulaşılmayacağını belirtti” ifadeleri kullanıldı.

AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijcancic, düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı.

Kocijcancic “AB, Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını anlamakla beraber, başından beri Suriye’deki krizin askeri değil siyasi yollarla çözülebileceğini ifade ediyor” dedi.

Suriye’nin kuzeydoğusunda tekrar silahlı çatışmaların alevlenmesinin, sadece oradaki sivillere zarar vermekle kalmayacağını, aynı zamanda AB’nin desteklediği sivil girişimleri de zedeleyeceğini söyleyen Kocijcancic, “Türkiye’nin de parçası olduğu Astana garantörlerine çatışmayı sonlandırmaları için girişimlerini artırmaları, sivillerin korunması ve insani yardıma engelsiz erişim sağlanması için çalışmalarını yoğunlaştırmaları yönündeki çağrımızı yineliyoruz” diye konuştu.

Kocijcancic, Türkiye’nin operasyon sonrasında bu bölgeye Suriyeli mültecileri geri gönderme planına ilişkin ise “Suriye’de siyasi çözüm sağlanmadan mültecilerin geri gönderilmesine ilişkin şartların oluşmadığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı. Kocijcancic, Suriye konusunun aynı zamanda gelecek hafta düzenlenecek Dışişleri Konseyinde görüşüleceğini duyurdu.