Boğaziçi Üniversitesi ile ilgili son gelişmelere yönelik olarak Avrupa Birliği'nden tepki geldi.

Euronews Türkçe'den Sertaç Aktan’a konuşan Komisyon yetkilileri, "Avrupa Birliği, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve yargı alanlarında Türkiye'de devam eden olumsuz gelişmeden ciddi şekilde endişe duymaktadır" denildi.

AB'den gelen açıklamanın devamında, "meşru toplanma özgürlüğü hakkını kullanan yüzden fazla öğrencinin tutuklanması ve İstanbul Valisinin Boğaziçi Üniversitesi'nin kapsayan iki ilçede her türlü toplantı, gösteri ve yürüyüşü yasaklama kararının son derece kaygı verici bir durum olduğu" belirtilerek "Türk yetkililerin AB değerleri ve standartlarına yönelik reform gerçekleşeceği beyanlarına da aykırılık oluşturmaktadır" ifadesi kullanıldı.

LGBT'YE YÖNELİK NEFRET SÖYLEMLERİ KABUL EDİLEMEZ

COVID-19 salgınının eleştirel sesleri susturmanın bir yolu olarak kullanılamayacağı vurgulanan açıklamada LGBT söylemlere ilişkin, "Bu olaylar sırasında üst düzey yetkililer tarafından LGBT öğrencilere yönelik nefret söylemi ve bir LGBT derneğinin kapatılması kabul edilemez" denildi.

GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILMALI

"Türkiye'yi ulusal ve uluslararası yükümlülüklerine saygı göstermeye ve son haftalarda barışçıl toplanma haklarını kullandıkları için keyfi olarak gözaltına alınan kişileri serbest bırakmaya çağırıyoruz.

Polisin düşünce özgürlüğünü kullanan kişilere karşı aşırı güç kullanması, Türkiye’nin aday ülke ve uzun süredir Avrupa Konseyi üyesi olarak yükümlülüklerine aykırı olduğunu hatırlatıyoruz."

RAPORTÖR AMOR: POZİTİF GÜNDEM VE REFORM İRADESİNİN YANSIMASI BU MU?

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor da akşam saatlerinde sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşarak Boğaziçi protestolarına hükümetin verdiği karşılıkla giderek daha kötüleşen durumdan kaygı duyduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

"Polis şiddeti, toplu gözaltılar, genelleşen terörizm suçlamaları ve LGBT'yi hedef haline getirmek... Yeni pozitif gündem ve reform iradesinin yansıması bu mu?"