Hakkari'de "KCK" adı altında gerçekleştirilen operasyonun ardından, 6'sı tutuklu 9 Kürt siyasetçi hakkında açılan davanın karar duruşması Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya, tutuksuz yargılanan 3 kişi katılmazken, tutuklu yargılanan BDP Hakkari eski İl Başkanı Mehmet Sıddık Yıldırım, BDP eski Hakkari İl Başkan Yardımcısı Sait Gezer, parti yöneticisi Daveti Tan, Cemil Akış, Necman Öner ve Seyfettin Temel ile müdafi avukatlar duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı aileler de izledi. İddia makamının iddialarını yinelemesi ile başlayan duruşma, tutukluların savunmaları ile devam etti. Yeminli tercüman aracılığı ile Kürtçe savunma yapan tutsaklar, 13 ayı aşkın süre içerisinde haksız yere cezaevinde tutulduklarını belirterek, iddia makamının sunduğu iddiaların asılsız olduğunu, bunları kabul etmediklerini ifade ederek, beraatlarını talep etti.

'MAHKEMELERİN GİZLİ TANIK BEYANLARINA İTİBAR ETMEMELERİ LAZIM'


Daha sonra müdafi avukatların yaptığı savunmalar ile devam eden duruşma, avukatların iddia makamının sunmuş olduğu iddiaların asılsız ve iddiadan ibaret olduğunu, telefon kayıtlarının polis tarafından yorumlanarak düzenlenmiş olduğunu dile getirmesi ile sürdü. Ayrıca iddia makamının ileri sürdüğü telefon kayıtlarının tarihlerinin birbiri ile örtüşmemesinin, kayıtların polis tarafından düzenlendiğini ortaya koyduğunu vurgulayan avukatlar, ileri sürülen iddiaların soyut olduğu müddetçe savunma makamından savunma beklenmesinin haksızlık olduğunu kaydetti.

Hakkari'de gerçekleştirilen "KCK" operasyonu kapsamında "KCK'nin kent yapılanması" ileri sürülerek gözaltına alınarak, serbest bırakılan 20'yi aşkın yurttaşın durumuna değinen avukatlar, hala bu kapsamda 6 yurttaşın tutuklu bulunmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Ayrıca gizli tanık beyanlarına dayanılarak ortaya atılan iddiaların mahkeme heyeti tarafından dillendirilmesine işaret eden avukatlar, mahkemelerin saygınlıklarını yitirmemeleri için gizli tanık beyanlarına itibar etmemeleri gerektiğini söyledi.

60 YIL 11 AY CEZA!

Müdafi avukatların yaptığı savunmalar ardından, kararını açıklamak için duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, verilen aranın ardından ceza yağdırdı. Mahkeme, tutuklu sanıklardan Daveti Tan ve Cemil Akış'a 6'şar yıl 3'er ay, Mehmet Sıddık Yıldırım, Sait Gezer, Necman Öner ve Seyfettin Temel'e ise 7'şer yıl 5'er ay hapis cezası verdi. Tutuksuz yargılanan Abdulhakim Kaya, Hakkari Belediyesi meclis üyesi Lokman Abi ve DÖKH aktivisti Medine Duran hakkında da 6'şar yıl 3'er ay hapis cezası verdi. Tan ve Akış'ın tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, diğer tutukluların tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Öte yandan Necman Öner isimli tutuklu, kalp rahatsızlığı ve cezaevinde kısmi felç geçirmesinin ardından sol tarafının felç olması nedeniyle duruşmaya koltuk değnekleri ile katıldı. Tedavi olabilmesi için tahliye talebinde bulunulmasına rağmen bu talep reddedilirken, Öner'e 7 yıl 5 ay ceza verilmesi dikkat çekti. (yüksekovahaber)