Soner Aydın/ Demokrat Haber

Mersin’de BHH aktivisti 9 kişi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı ve tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Yaklaşık bir buçuk saat ifade veren BHH aktivisti 9 kişi denetimli serbestlik yasası ile serbest bırakıldı.

Dün akşam saatlerinde ifadeye çağrılan Birleşik Haziran Hareketi 9 aktivist, 13 Şubat'ta ki "Laik ve Bilimsel Eğitim İçin Ayaktayız!" eğitim boykotunda ve 15 Şubat'ta Mersin NKP tarafından düzenlenen “Anne oyuncağımı aldın mı?” mitinginde atıkları sloganlar nedeniyle savcılıkta verdikleri ifadelerin ardından tutuklama talebi ile Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi.

Aktivistler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret iddiası ile hâkim karşısına çıkarıldı. Yaklaşık 1 buçuk saat ifade veren BHH aktivistleri savcılığın tutuklanmaya gerek görmemesinin ardından ‘denetimli serbestlik’ adli kontrol kararı ile serbest kaldı. İfade işlemlerinin ardından Mersin Adliyesinden “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları eşliğinde çıkan aktivistleri kapıda aileleri ve arkadaşları karşıladı.

Davayla ilgili açıklama da bulunan Av. Sevim Küçük, “BHH aktivistleri ‘Cumhurbaşkanına hakaretten’ ifade verdikten sonra tutuklanma talebiyle savcılığa sevk edildiler. İfadelerinin ardından adli denetimle serbest bırakıldılar. Haftada bir gün karakola gidip imza verecekler. Ancak daha önce de yasanın var olmasına rağmen birden bire bu yasa uygulamaya konuldu. Çeşitli illerde tutuklanmalar oldu. Bunu bir yerlerden talimat sonucu açılan davalar olarak değerlendiriyoruz. Umarım bu devam etmeyecektir. Bu gerçekten de sıkıntı bir durum” dedi.