Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu ÖFG TV’de gündemi değerlendirdi:

Dindar olduğunu iddia eden iktidarda Kürtçe Mevlid okuduğu için cezaevinde olan Ali Boçnak son nefesinde ailesiyle görüştürülmedi ve gece vefat etti!

Ali Boçnak Patnos Cezaevi’nde, yakınları bana ulaştı. 80 yaşında bir amca. Bu amca yaşlı ve çok hasta ve yine de cezaevinde. Aslında infaz erteleme alması gereken bir kişi ama acımasızca bu kişiyi de cezaevinde tutuyordu. Konuyla ilgili soru önergesi verdim, seslerini duyurmaya çalıştık. Maalesef cezaevinde bugün hayatını kaybetti. Ali Boçkan’ın ölümü dindar olduğunu iddia eden bir iktidarda Kürtçe Mevlid okuduğu için cezaevinde tutulduğu zamanda gerçekleşti.

Osman Şiban ve Servet Turgut isimli yurttaşların askerler tarafından gözaltına alınıp ve ardından darp edilip, işkence edilmesi ve helikopter ile atıldığı iddiası vahimdir!

Malum çok önemli gelişmeler yaşanıyor, en önemlisi şu anda tüm Türkiye’nin konuştuğu bir olay var! Van’da iki şahsın operasyon yapan askerler tarafından gözaltına alınması ve ardından darp edilmesi, işkence edilmesi ve helikopter ile atıldığı iddiası! Bu iddia sonrası bu şahıslar Osman Şiban ve Servet Turgut isimli bu iki şahıs hastaneye kaldırılıyor, özel hastaneye ve ardından Van Araştırma Hastanesi’ne fakat daha sonra ortaya çıkan bilgiler hastane raporunda olan bilgiler; hastaneye geliş hikayesinin yüksekten düşme olduğu ve helikopterden atılma şikayeti ile hastaneye geldiğini görüyoruz ve ardından neler oluyor?

Parti heyetimiz Van’da ancak birileri gerçeğin ortaya çıkmasını istemiyor sanırım ve o yüzden parti heyetimizin yaptığı tüm çalışmalar engellemeler ile karşılaşıyor.

Bu duyulunca çok büyük bir tepki oluştu tabi; Partimiz Grup Başkanvekilimiz Saruhan Oluç başkanlığında bir milletvekili heyetiyle bölgeye gitti ve çalışmalarını sürdürüyor fakat hastane önünde basın açıklaması yapması, mağdurlar ile görüşmesi engellenmeye çalışılıyor. Durum bu maalesef ve Van Valiliği sonunda bir açıklama yaptı ve “Operasyon yapılan alanda bu kişilerin kaçmaya çalıştığı ve yüksekten düşmeye bağlı olarak bu kişilerin yaralandığını.” Söylüyor. Bu açıklamayı inandırıcı bulmak mümkün değil. Daha önce Sakarya Valiliği’nin yaptığı açıklama, Uşak Valiliği’nin yaptığı açıklamalar; hep inandırıcı olmayan açıklamalar. Şu anda Van Valiliği’nin yaptığı açıklamayı da inandırıcı bulmak mümkün değil. Şahsın darp edildiği apaçık ortada, çok ağır bir darp görüntüsü var, beyin kanaması görüntüsü var, subaraknoid kanama görüntüsü var, göğüs kemiklerinde kırıklar var, ağır bir şekilde darp edilmiş bir insan var karşımızda. Birisi taburcu edilmiş daha sonrası diğer hastanın yoğun bakımda olduğu iki vaka ile karşı karşıyayız ve biz bu olayın bir an evvel aydınlatılması gerektiğini söylüyoruz ama yetkililer olayı örtbas etmek ile meşgul gördüğümüz kadarıyla. Kabul edilecek bir olay değil işin doğrusu, arkadaşlarımız Van’dalar. Parti heyetimiz Van’da, araştırmalarını sürdürüyor fakat sürekli bir engelleme ile karşı karşıyalar. Birileri gerçeğin ortaya çıkmasını istemiyor sanırım ve o yüzden parti heyetimizin yaptığı tüm çalışmalar engellemeler ile karşılaşıyor. Bunun bir an evvel bitmesi lazım! Kabul edilecek bir durum değil! Biz işkence kime yapılırsa yapılsın, ayrımsız bir şekilde karşıyız. İki yılı aşan milletvekili hayatımda birçok işkence vakasını takip ettim ve işkencenin bir insanlık suçu olduğunu örtbas edilmeye çalışıldığını ve bu konuda da elimizden gelen tüm çabayı göstermeye çalıştığımızı burada tekrar söyleyelim. Mutlak surette gerçekler er ya da geç ortaya çıkacak! Valilikler öyle kendi kafalarına göre, rahat açıklamalar yapıyorlar ve olayı kapattıklarını düşünüyorlar ama şunu en başta söyleyeyim gerek ben bir milletvekili olarak gerek milletimiz Valilerin kulu, kölesi değildir. Valileri sorgulama makamıyız biz. Valiler kamu adına açıklamalar yapıyorlar ama bu açıklamalar maalesef doğruyu yansıtan açıklamalar olmaktan ziyade olayın üstünü örtmeye yönelik açıklamalar oluyor o yüzden bizim bunları kabul etmemiz mümkün değil değerli arkadaşlar.