Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Rosa Kadın Derneği’ne yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Gülcihan Şimşek ile dernek üyesi Narin Gezgör hakkında ayrı ayrı iddianame hazırlandı.

Jinnews'in haberine göre, hazırlanan iddianamelerde “A53T61MCTS21SS92” isimli gizli tanığın beyanları yer aldı.

‘TÜM ETKİNLİKLER SUÇ SAYILDI'

Hakkında hazırlanan iddianamede Gezgör’ün OHAL döneminde KHK ile kapatılan Kongreya Jinên Azad (KJA), Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile halen faaliyetlerini yürüten Rosa Kadın Derneği’ne üye olması suç sayıldı.

Gezgör’ün gittiği taziye, basın açıklaması, açlık grevine destek eyleminin yanı sıra belediye eşbaşkan adayı olarak katıldığı HDP’nin aday tanıtım programı da suç kapsamına sokuldu.

KADINA ŞİDDET KARŞITI PANKARTLAR

İddianamede, Rosa Kadın Derneği’nde yapılan aramalarda rastlanan “Erkek ve devlet şiddetine karşı kalk ve kendini organize et” yazılı pankarta ilişkin “bölge halkını devlete karşı kışkırtma ve bölgede örgüt lehine kargaşa ortamı oluşturmak istendiği” değerlendirmesinde bulunuldu.

8 MART MİTİNGİ DE SUÇ!

TJA aktivisti Gülcihan Şimşek hakkındaki iddianamede ise, “A53T61MCTS21SS92” ve “Firar” adlı gizli tanıkların verdiği ifadeler yer aldı. İddianamede Şimşek, katıldığı eylem ve etkinlikler ile sosyal medya paylaşımları yer aldı.

İddianamede en dikkat çekici nokta ise Şimşek'in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne katılması, Rosa Kadın Derneği ve kapatılan KJA’ya üye olmasının suç teşkil ettiği iddiası oldu. 

Şimşek ve Gezgör hakkında “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 6 yıl 3 aydan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Rosa Kadın Derneği'ne dönük başlatılan soruşturma kapsamında 22 Mayıs’ta yapılan ev baskınlarında aralarında dernek yöneticileri ve Kürt siyasetçilerinin de bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Zelal Bilgin, Rosa Kadın Derneği kurucu üyesi Ayla Akat Ata, Yenişehir Belediyesi Meclis üyeleri Nevriye Çur ve Nazire Tursun, Bağlar Belediyesi Meclis üyesi Hüseyin Harman adli kontrol şartıyla, Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi üyesi Havva Kıran ise "ev hapsi" şartıyla serbest bırakıldı.

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, kurucu üye Narin Gezgör ve dernek yöneticisi Fatma Gültekin, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri Gülcihan Şimşek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Özlem Gündüz, HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı, Bağlar Belediyesi meclis üyeleri Gönül Aslan ve Veysi Kuzu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Sevim Coşkun, HDP üyesi Mehmet Ali Altınkaynak, DBP PM üyesi Celal Yoldaş ise tutuklanarak cezaevine konulmuştu.