12 Eylül darbesinin hayatta kalan mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanacağı tarihi davaya geri sayım başlarken, darbe mağdurların müdahillik başvuruları sürüyor. İdam edilen ve mezarı halen bilinmeyen Veysel Güney’in ablası Meral Karakuş, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müdahillik talebinde bulundu.

 

Veysel Güney, Devrimci Yol örgütün İskenderun sorumlusu olarak, Gaziantep’te çıkan bir çatışmada yakalandıktan sonra, teğmen Şahin Akkaya’yı öldürmek iddiasıyla 10 Haziran 1981 günü edildi. Cenazesi ailesine teslim edilmedi, nereye gömüldüğü de bildirilmedi. Ölümünden yıllar sonra Mersin 78’liler Derneği’ne gelen bir telefon, mezarının Gaziantep’teki Eski Mezarlık’ta olduğunu haber verdi. Kayıtlarda bu kişinin ölüm gerekçesi olarak İ.D (idam) yazıldığı fark edildi. Cenazenin geldiği yer ‘Orduevi’ gözüküyordu. Adli Tıp ise kemiklerin Güney’e ait olmadığı raporu verdi. Gaziantep Savcılığı ise, mezarın Veysel’e ait olduğunu kabul etti.

 

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, idamdan 25 yıl sonra Veysel Güney’e ait dava dosyasını aileye verdi. Dosyaya göre, cenaze Yüzbaşı Burhan Erdem’e teslim edilmişti. Erdem’in albay rütbesinden emekli olduğu belirlendi.

 

78’liler Girişimi de 12 Eylül davasına müdahillik başvurusu yatı. Adliye önünde basın açıklaması yapan girişim sözcüsü Celalettin Can, “Türkiye 12 Eylül yasaları üzerinden darbe sürecini devam ettiren hükümetlerle de hesaplaşmak zorunda. Onlarla da yüzleşmek zorunda. Evren ve Şahinkaya yetmez. Bunu genişleteceğiz” dedi.