Yannis Vasilis Yaylalı / Demokrat Haber

Roboskili ailelerin sözcülerinden olan Ferhat Encü 7. kez göz altına alındı. Ferhat Encü, yaşadığı köy olan Gülyazı (Bejuh) köyünden Uludere’ye giderken Uludere Savcılığı'nın hakkında açtığı bir soruşturma dolayısıyla ifade vermeyi reddettiği için zorla gözaltına alındı.

Encü, jandarma gözetiminde götürüldüğü adliyeden bir süre sonra Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sevk edildi. Uludere Asliye Hukuk Mahkemesi'nde ifade vermeyip susma hakkını kullanan Encü daha sonra serbest bırakıldı.

Ferhat Encü, gözaltına alınma sürecini Demokrat Haber'e değerlendirdi:

YVY: Gözaltına alınma gerekçeniz neydi?

FE: Hakkımda açılan bir çok dava ve soruşturmalardan dolayı ifade vermediğim için gözaltına alındım. Bana yöneltilen suçlar ise şunlar: sosyal medya üzerinden halkı kin ve isyana teşvik etmek, görevli memura mukavemet. Bundan dolayı beni Uludere girişinde bulunan arama noktasında zorla yaka paça gözaltına aldılar.

YVY: Mahkemeye çıktığınızda nasıl bir savunma yaptınız ya da savunma yaptınız mı?

FE:  'Daha sonra mahkemeye çıkartılarak savunma yapacak mısın?' diye sordular. Ben de 'başta kardeşim olmak üzere Roboskî Katliamı'nda hayatını kaybeden kardeşlerimin belli olan failleri yargılanmadığı sürece hiçbir şekilde ne savcılıkta ne de mahkemede ifade vermeyeceğim' dedim.

YVY: Roboskili aileler olarak çağrıldığınız hiç bir soruşturmada neden ifade vermediğinizi biraz daha açar mısınız?

FE: Roboski'de kardeşim, akrabalarım ve köylülerimiz olan 34 sivil yurttaş  çok vahşi şekilde bir saate yakın yapılan bombalı saldırı ile katledildi. Yaşadığımız katliamın üçüncü yıl dönümüne sayılı günler kaldı. Soruyorum: Roboski dosyası ne oldu? Bu kadar duyarlılığın oluştuğu bir dosyada bile bir adım bile yol alınmadı. Tüm bunlar yaşanırken bize gözdağı vermek için açılan mahkemelere girmek bize yapılanları kabul etmek anlamına gelir. Katliamdan bu yana bize açılan davaların haddi hesabı yok. Bizim ile uğraşmak yerine elini kolunu sallayarak gezinen katiller ile uğraşılmış olunsaydı belki yaşadığımız katliam dosyasında bir nebze yol alabilirdik.

Roboski Katliamı dosyasında bizim ve kamuoyu vicdanının kabul edebileceği bir yargılama oluncaya kadar, TC devletine bağlı hiç bir mahkeme ya da savcılıklarına, sonucu ne olursa olsun,  ifade vermeyi reddediyorum.