Hopa olayları nedeniyle haklarında dava açılan 36 kişiden 7'si hakkında açılan "örgüt propagandası" davası beraatle sonuçlandı. Dava kapsamında yargılanan 7 kişi Hopa Savcılığı'ndaki dosya kapsamında tutuklu oldukları için serbest bırakılmadı.

ERZURUM- Başbakan Erdoğan'ın 31 Mayıs günü Artvin'in Hopa İlçesi'nde düzenlediği seçim mitingini protesto ettikleri için tutuklanan 15 kişiden 7'si hakkında Erzurum'da açılan “örgüt propagandası” davasında beraat kararı verildi. Davanın ilk duruşması 14 Eylül günü görülmüştü.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bugün görülen davanın ikinci duruşmasında avukatlar ve sanıkların yanı sıra savcılık da beraat talebinde bulundu.

Avukatlar adına savunma yapan Özlem Gümüştaş, dava kapsamında yargılanan 7 kişi ile ilgili dosyaya konulan polisin hazırladığı tutanakların yasaya aykırı olduğunu kaydetti.

"Örgüt üyeliği" yönünden kovuşturmaya yer olmadığı kararının ardından "örgüt propagandası" davası açılmasını eleştiren Avukat Gümüştaş, beraat talebinde bulundu.

Dava kapsamında yargılanan tutuklular Ezilenlerin Sosyalist Partisi Parti Meclisi üyeleri Önder Öner ile Görgü Demirpençe, İbrahim Aksu, Şafak Ustabaş, Erhan Köse, Ali Aksu, İdris Akbıyuk da beraat talebinde bulundu.

Savcı da, isnat edilen suçu işlediklerine dair delillerin yetersiz olduğunu söyleyerek beraat talebinde bulundu. Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti 7 kişinin beraatine karar verdi. 7 kişi Hopa Savcılığı'ndaki dosya kapsamında tutuklu oldukları için serbest bırakılmadı.

Bu dosya kapsamında yargılanan 7 kişiyle birlikte 8 kişi daha halen Hopa'daki dosya nedeniyle tutuklu bulunuyor. 2911 Sayılı Gösteri ve Yürüyüşleri Kanunu'nu aykırı davranmak, kamu malına zarar vermek ve polise mukavemet iddialarıyla tutuklu bulunan 15 kişinin duruşma tarihi belli değil.

Başbakan Erdoğan'ın 31 Mayıs günü Hopa'da yaptığı seçim mitinginde polisin kitleye yönelik müdahalesinde Metin Lokumcu yaşamını yitirmiş, olaylar sonrası çok sayıda kişi ev, işyeri baskını ve sokakta gözaltına alınmıştı.

Erzurum Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanan 12 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, yetkisizlik kararı verilerek dosya Hopa Savcılığı'na gönderilmiş, 7 kişi hakkında ise “örgüt propaganda”sından dava açılmıştı. Hopa Savcılığına gönderilen dosya kapsamında 15'i tutuklu toplam 36 kişi yargılanıyor. (ETHA)