İSTANBUL - Normal zamanlarda bile trafik yoğunluğu yaşayan İstanbul'da vatandaşların en çok muhatap oldukları trafik polislerinin sıkıntıları ve beklentileri araştırıldı.

 

Bugün gazetesinde yer alan habere göre, İstanbul'da görev yapan 400'ün üzerinde trafik polisiyle mülakat yapıldı.

 

Mülakata katılan polisler, görevleri sırasında sürekli cezai konularda muhatap oldukları için vatandaşlarca antipati ile karşılandıklarını söyledi.

 

Yaşanan diyaloglarda ceza ödemek istemeyen şahıslarla polis arasında çoğu kez tartışma çıktığı ifade edildi.

 

Yapılan araştırmada trafik polisi tarafından durdurulan sürücülerin ilk tepkisininin “Neden ben", "Ben ne yaptım da beni durdurdun", "Hatam yok, ispatlayın", "Başka türlü anlaşalım" olduğu anlaşıldı.

 

Polisler, vatandaşların ceza ödememek için çoğu kez kendileriyle tartıştığını da belirterek, “Vatan haini miyim, vatan haini gibi davranıyorsunuz", "Bizde mi hırsızlık, dolandırıcılık yapalım", "Millet dışarıda türlü türlü işler yapar bir şey demiyorsunuz bize ceza yazıyorsunuz" gibi tepkiler aldıklarını dile getirdi.

 

Ceza ödemekten kurtulamayacağını anlayan sürücülerden erkeklerin en çok başvurduğu şikayetin “Polis bana küfretti" ceza yiyen kadın sürücülerin ise “Bana sapıklık yaptı" olduğu tespit edildi.

 

'SİZİ ÖLDÜRENLER HAKSIZ DEĞİLMİŞ'

Kural ihlali yaptığı tespit edilen şahısların cezayı yedikten sonra, “Sizi öldürenler haksız değillermiş", "Polise biraz sevgim vardı, bu ceza ile sevgim kalmadı", "Rüşvet istedin, vermeyince de ceza yazdın", "Bu cezayı ödemeyeceğim, size hakkımı helal etmiyorum. Adam mı öldürdük? Dağa mı çıkalım" dedikleri mülakata yansıyan diyaloglardan.

 

66 LİRALIK CEZAYA 100 LİRA RÜŞVET

Birçok olayda rüşvet teklifi ile karşılaştıklarını kaydeden polisler, bazı uygulamalarda 66 liralık cezayı ödememek için 100 lira rüşvet teklif edenlerin de olduğuna da dikkat çekti.

 

Trafik polislerini ceza yazarken en çok sıkıntıya sokan nedenlerden birinin siyasilere ya da siyasi tanıdıkları olanlara ceza yazmak olduğu belirtildi. Polislere sorulan “Sizi en çok rahatsız eden olay nedir" sorusuna “Üst düzey tanıdıkların yakınlarına ceza yazdığımızda hiçbir savunma yapılmadan görev yerimizin değiştirilmesi" cevabı verdikleri görüldü.

 

Trafik polislerinin ayrıca “Yaptığımız işlemlerde amir ve müdürlerimiz fakir olan vatandaş olursa arkamızda duruyor, zengin olursa durmuyor" eleştirisini yapmaları dikkat çekti. (NTVMSNBC)