Hakkari'nin Çukurca ilçesinde yola döşenen mayının patlaması sonucu 6 askerin öldüğü davanın tutuklu sanığı Tuğgeneral Zeki Es tahliye edildi.

Tuğgeneral Zeki Es Hakkâri Çukurca'da 20. Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı yaparken 27 Mayıs 2009 tarihinde Çukurca Hantepe Kırsalı'nda meydana gelne mayın patlamasında 6 asker ölmüştü.

Genelkurmay tarafından yapılan ilk açıklamada mayınların PKK tarafından yerleştirildiği iddia edildi. Ancak bir süre sonra internete düşen ses kayıtlarında mayınların bölge komutanlarının bilgisi dahilinde döşendiği ortaya çıktı.

Ses kayıtlarında Tuğgeneral Es, Hakkâri Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'ya mayınları bizzat kendisinin döşediğini itiraf ediyordu.

Tümgeneral Kaya ise Tuğgeneral Es'i 'hiç önemli değil' diyerek yatıştırmaya çalışıyordu.

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Tuğgeneral Zeki Es, tutuksuz sanıklar Kurmay Albay Rıza Atilla Erdoğan, Piyade Yüzbaşı Nurettin Altay ile avukatları ile yaşamını yitiren askerlerin aileleri katıldı.

Hiçbir şeyi de tam hatırlayamıyorsunuz

Kurmay Binbaşı İsmail Top, önemli ifadeler verdi. Top, askerlerin geçiş güzergâhıyla ilgili krokiyi olaydan sonra değiştirdiklerini, bunu da sanık Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın emriyle yaptıklarını anlattı. Şahitler arasında bulunan Kurmay Albay Taner Uysal ise 'patlayıcıların kim tarafından döşendiği' konusunda bilgi sahibi olmadığını belirtti. Uysal'ın "Net olarak hatırlamıyorum." demesi üzerine mahkeme başkanı tepki gösterdi: "Koskoca bir kurmay albaysınız. Hiçbir şeyi de tam hatırlayamıyorsunuz."

Bir diğer tanık Kurmay Binbaşı İsmail Top ise görevi gereği olayla ilgili ilk raporu ana hatlarıyla hazırladığını söyledi. Bu raporla birlikte bir kroki de düzenlediğini ifade etti. Tümen komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın krokide birliklerin intikal güzergâhının yanlış çizildiğini belirterek kendisinden bunu düzeltmesini istediğini kaydeden Top, "Plana göre birliğin takip etmesi olası istikamete göre çizdim. Tümen komutanımız krokide işaretlediğim birliklerin ilerleme istikameti yerine, olayın olduğu, birliklerin gerçek durumunun, mevcut yerlerinin bulunduğu bölgeyi işaretletti.'' dedi.

Mahkeme Başkanı, Top'a, ifadesiyle duruşma salonunda anlattıkları arasında çelişkiler olduğunu söyledi. Askerî savcı ise Top'a 'yalancı şahitlik yapmanın suç olduğunu' hatırlattı.

Patlamanın olduğu dönemde mayın timinde dedektör kullanan Uzman Çavuş Mustafa Topuz ise savcılıkta verdiği ifadesini kabul etmediğini söyledi. Topuz, ifadesindeki, "Askerlerin şehit olmasına neden olan patlayıcı, Tugay Komutanı'nın emrince Taylan tarafından döşenen 120 mm'lik havan mühimmatından yapılan bir el yapımı patlayıcıydı.'' sözlerini söylemediğini savundu.

Topuz, kürsüye çağrılarak ifadesinin altındaki imzanın kendisine ait olup olmadığı soruldu. Topuz, imzasını kabul etti. Duruşmaya verilen aranın ardından heyetin kararını açıklayan Yüzbaşıoğlu, Tuğgeneral Zeki Es'in 'tutuklama nedenlerinin ortadan kalktığı gerekçesiyle tahliye edilmesine karar verildiğini' söyledi.

Tahliye kararına aileler tepki gösterdi. Ölen askerlerden Cafer Çelik'in babası Nail Çelik, tahliye kararının kendilerini şaşırtmadığını anlattı. Çelik, mahkemeden bir sonuç alacaklarını düşündüğünü, aksi durumda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gideceklerini vurguladı. Adil Yıldız'ın babası İsmail Yıldız da tahliyeyi 'beklenen sonuç' olarak değerlendirdi.