Erdoğan’ın baroların seçim sisteminde değişiklik yapılması yönündeki açıklamalarına 50 barodan ortak tepki geldi. Açıklamada, “Baroların demokratik yapısını bozacak, işlevsiz ve atıl kılacak, bağımsız ve özgür savunmaya ket vuracak hiçbir girişim ve antidemokratik tavrı kabul etmiyoruz” denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Baroların seçim sisteminde değişiklik yapılacağına” ilişkin açıklamalarına tepkiler gelmeye devam ediyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Antalya barolarının da aralarında bulunduğu 50 baro, baroların demokratik yapısını bozacak, işlevsiz ve atıl kılacak, bağımsız ve özgür savunmaya ket vuracak hiçbir girişimi kabul etmeyeceklerini açıkladı.

BAROLARIN GÖRÜŞÜ SORULMADI

AKP tarafından hazırlanmakta olan yasa değişikliğinin, baroların görüş ve önerileri alınmadan oluşturulduğu ifade edilen açıklamada, “Anayasa ve Avukatlık Kanunu’nun yüklediği görev ve verdiği yetkiye dayanarak bağımsız savunmayı temsil etmekte olan baroların, kendi yasalarında yapılması planlanan söz konusu değişikliğe dair görüşü sorulmamış, sürece dair hiçbir şekilde dahil edilmemişlerdir. Avukatların ve baroların kendilerini ilgilendiren kanundaki düzenleme öncelikle avukatlara ve barolara sorulmalı iken, avukatlar ve barolardan kaçırılarak taslak düzenleme yöntemi adil, hakkaniyetli ve doğru değildir. Demokratik bir süreç işletilmeden, avukatlara ve barolara görüş ve fikirleri sorulmadan, gizli kapılar ardında yürütülen tartışmalarla baroların bu yetkisinin budanacağı, kanunda yer alan ‘işlerlik kazandırmak’ kısmının çıkarılıp başka bir maddeyle baroların dava açma hakkının tamamen elinden alınacağı anlaşılmaktadır” denildi.
 
Açıklamada, “Basına yansıyan ve yetkili ağızlarca da ifade edilen öğrenebildiğimiz kadarı ile bir ilde birden fazla baro kurulması, barolara üyeliğin zorunluluk kapsamından çıkartılması, Avukatlık Kanunu’ndaki mevcut seçim sistemi yerine nispi temsil sisteminin getirilmesi, delege sayılarının değiştirilmesi ve avukatlar ile barolara verilen ‘Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak’ hak ve görevine ilişkin olan tüm bu değişiklik taleplerinin Avukatlık Kanunu’ndaki mevcut düzenlemeyi daha ileriye değil geriye götüren bir nitelik olduğundan, bu girişimleri hiç kabul etmiyoruz. Avukatlar yerine örgütlerin, grupların etkin olacağı ve barolarla avukatların fiilen ve hukuken bölünmesine hizmet edecek taslaktaki değişiklikler tüm avukatların ve yurttaşlarımızın kırmızı çizgisi olmak zorundadır” ifadelerine yer verildi.
 
ANTİDEMOKRATİK TAVRI KABUL ETMİYORUZ
 
Baroları yok sayan oldubitti şeklinde yasa değiştirmeye yönelik hiçbir antidemokratik tavrı kabul etmediklerini ifade eden 50 baro, ortak açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:“Görüş ve düşüncelerimiz alınmadan, bizleri yok sayan oldubitti şeklinde yasa değiştirmeye yönelik hiçbir antidemokratik tavrı kabul etmiyor; savunmayı işlevsiz, iktidara bağlı ve atıl kılacak müdahalelerden vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz. Barolar Cumhuriyetimizin en köklü kamu kurumlarındandır. Bu sebeple baroların demokratik yapısını bozacak, baroları işlevsiz ve atıl kılacak, bağımsız ve özgür savunmaya ket vuracak tüm girişimlerin Cumhuriyetin kuruluş felsefesine aykırılık teşkil edeceği açıktır. Bugün esas görevi yurttaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini korumak, bağımsız yargıyı ve hukuk devletini savunmak olan baroları yok etmeye yönelik girişimde bulunanlar bugüne kadar başarılı olamamıştır. Bu girişim, avukatlar, yurttaşlarımız ve kamuoyu nezdinde unutulmayacaktır.”
 
50 BARO

Baroların seçim sisteminde yapılmak istenen yasa değişikliğine karşı açıklama yapan 50 baro şu şekilde:

Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, Adıyaman Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu, Aksaray Barosu Başkanı Av. Ramazan Erhan Toprak, Amasya Barosu Başkanı Av. Ahmet Melik Derindere, Ankara Barosu Başkanı Av. R.Erinç Sağkan, Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan, Ardahan Barosu Başkanı Av. Osman Nuri Yıldız, Artvin Barosu Başkanı Av. Ali Uğur Çağal, Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay, Bartın Barosu Başkanı Av. Ferhat Parlatır, Batman Barosu Başkanı Av. Abdülhamit Çakan, Bilecik Barosu Başkanı Halime Aynur, Bingöl Barosu Başkanı Hanifi  Budancamanak, Bitlis Barosu Başkanı av. Fuat Özgül, Burdur Barosu Başkanı Av. Ramazan Gedik, Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, Çanakkale Barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan, Denizli Barosu Başkanı Av. Müjdat İlhan, Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın, Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay, Erzincan Barosu Başkanı Av. Adem Aktürk, Eskişehir Barosu Başkanı Av. Mustafa Elagöz, Antep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı, Giresun Barosu Başkanı Av. Soner Karademir, Hakkari Barosu Başkanı Av. Ergün Canan, Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, Isparta Barosu Başkanı Av. Ünsal Çankaya, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, Kars Barosu Başkanı Av. İbrahim Baştimar, Kayseri Barosu Başkanı Av. Cavit Dursun, Kırıkkale Barosu Başkanı Av. Talat Apaydın, Kırklareli Barosu Başkanı Av. Turgay Hınız, Kocaeli Barosu Başkanı Av. Bahar Gültekin Candemir, Malatya Barosu Başkanı Av. Enver Han, Manisa Barosu Başkanı Av. Ali Arslan, Mardin Barosu Başkanı Av. İsmail Elik, Mersin Barosu Başkan Av. Bilgin Yeşilboğaz, Muş Barosu Başkanı Av. Feridun Taş, Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz, Siirt Barosu Başkanı Av. Nizam Dilek, Urfa Barosu Başkanı Av. Abdullah Öncel, Şırnak Barosu Başkanı Av. Nuşirevan Elçi, Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Sedat Tekneci, Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez, Tunceli Barosu Başkanı Av. Kenan Çetin, Van Barosu Başkanı Av. Zülküf Uçar, Yalova Barosu Başkanı Av. Fedayi Doğruyol, Zonguldak Barosu Başkanı Av. Özel Eroğlu