Diyarbakır Barosu Avukat Hakları Merkezi, Diyarbakır Barosu ve üyelerine yönelik açılan soruşturmalara ilişkin rapor hazırladı.

Baro, baro başkanları ve avukatlar hakkında açılan soruşturmalar, gözaltılar ve açılan davalarla ilgili verilerin yer aldığı rapor, 5 Nisan Avukatlar Günü kapsamında bugün Tahir Elçi Konferans Salonu önünde düzenlenen basın açıklamasıyla duyuruldu.

AVUKATLAR BASKI ALTINDA

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Baro yönetimi ve Diyarbakır Barosu’na bağlı avukatların katıldığı basın açıklamasında, hazırlanan raporu, Diyarbakır Barosu Avukat Hakları Merkezi Üyesi Avukat Eylül Özgültekin okudu.

Konuşmasına 2015 yılında silahlı saldırı sonucu öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi’yi anarak başlayan Özgültekin, 5 Nisan Avukatlar Gününü, avukatların maruz kaldığı baskıların, mesleki sorunların son derece yoğun bir şekilde hissedildiği ağır hukuki, siyasi ve toplumsal krizlerin yaşandığı bir ortamda karşıladıklarını söyledi.

ÖZGÜLTEKİN: DİYARBAKIR BAROSU SİSTEMATİK YILDIRMA POLİTİKASI İLE KARŞILAŞIYOR

Diyarbakır Barosu’na soruşturma ve kovuşturmalarda sistematik baskı ve yıldırma politikaları uygulandığını ifade Özgültekin, 2016-2020 tarihleri arasında görev yapan Baro Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte, 2020 yılında Baro üyesi en az 69 meslektaşı hakkında 78 soruşturma ve dava açıldığını söyledi.

Diyarbakır Barosu Avukat Hakları Merkezi’nin hazırladığı raporda açılan soruşturma ve davaların detaylarının yer aldığını belirten Özgültekin, 20 Kasım 2020’de 32 meslektaşı hakkında yakalama ve gözaltı kararı verilmesinin ardından, 22 avukatın ev ve iş yerlerine baskın düzenlenerek gözaltına alındığını söyledi.

BARO BAŞKANLARI HAKKINDA DAVA AÇILARAK, CEZA VERİLDİ

Artı Gerçek’ten Remzi Budancır’ın haberine göre, 2017-2020 yılları arasında birçok meslektaşının 2007 yılından bu yana Diyarbakır'da faaliyet gösteren DTK soruşturması kapsamında gözaltına alındığını ifade eden Özgültekin, devamında şu bilgileri verdi:

“En az 12 meslektaşımız hakkında katıldıkları bazı DTK faaliyetleri nedeniyle TCK 314/2 maddesi kapsamında "örgüt üyesi" suçlamasıyla davalar açılmıştır. 1990-1994 arasında Baro Başkanlığı görevi yapan Av. Fethi Gümüş, 7 yıl 6 ay hapis, yine 2008-2012 dönemleri arasında Baro Başkanlığı görevini yürüten Av. Mehmet Emin Aktar ve Baromuz üyesi bir (1) meslektaşımız da 6 yıl 3 ay hapis cezasıyla cezalandırılmıştır. Merkezimizin tespitlerine göre aynı suçlamayla ilgili beş (5) meslektaşımız hakkında beraat kararı verilmiş, en az dört (4) meslektaşımız hakkındaki davalar da halen derdesttir.

-2016-2018 tarihleri arasında görev yapan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında baro faaliyetleri nedeniyle iki ayrı dava açılmıştır. Ahmet Özmen ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında; 24 Nisan 2018 tarihli ‘’Ermeni Halkının Dinmeyen Büyük Acısını Paylaşıyoruz’’ başlıklı açıklama nedeniyle soruşturma başlatılmış, Adalet Bakanlığı’nın soruşturma izni verilmesi üzerine “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini ve Türk Milletini aşağılamak’’ suçlarından, dava açılmıştır. Bu iki dava daha sonra birleştirilmiş olup halen derdesttir.”