Ankara Siteler’de 16 Ocak’ta meydana gelen ve 5 göçmen işçinin can verdiği yangına ilişkin beş sanığın yargılandığı davaya dün devam edildi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci duruşmada iş yeri sahibi Mustafa Demirci, "Ölenler, yük asansörünü kullansalar kurtulabilirlerdi. Ön tarafa koşsalardı da kurtulurlardı. Binada geniş merdiven var. Onu da kullanabilirlerdi. Camları kırıp ya da çatıya doğru çıkıp yine yangından kendilerini kurtarabilirlerdi" dedi.
 
BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre ilk kez hâkim karşısında ifade veren Demirci, iş yerinin kendisinden habersiz bir şekilde kiracısı tarafından başka bir işletmeye kiraya verildiğini öne sürerek, suçsuz olduğunu iddia etti.

‘KENDİLERİNİ KURTARABİLİRLERDİ’  

Yangınla ilgili kendisinin bir ihmalinin bulunmadığını, ısıtıcıyla ısınan yabancı uyruklu işçilerin bu işleminin hatalı olduğunu savunan Demirci, kendini şu skandal ifadelerle savundu:

“Binamız imalathane olarak kullanılamayacak kadar güzel bir binaydı. Binayı tek giriş olduğu için tek kişiye kiraya verdik. Sonrasında kiraya verildiğini bilmiyordum. Ölenler, yük asansörünü kullansalar kurtulabilirlerdi. Ön tarafa koşsalardı da kurtulurlardı. Binada geniş merdiven var. Onu da kullanabilirlerdi. Camları kırıp ya da çatıya doğru çıkıp yine yangından kendilerini kurtarabilirlerdi.”

İşyerinde yangın merdiveninin bulunmayışı hakkında da konuşan Demirci, “Siteler’deki iş yerlerinin tamamına yakınında yangın merdiveni yok. Hatta Sosyal Güvenlik Kurumu'nda bile yangın merdiveni yok” dedi.

Mobilyacılar Odası Ankara Şube Başkanı Hüseyin Atmaca ise ‘tanık’ sıfatıyla dinlendi. Siteler’deki binaların çoğunda yangın merdiveni olmadığını doğrulayan Atmaca, “Yüzde 99’unda dört katlı yapılaşma izni olmasına karşın zorunlu kılınan yangın merdiveni yok. Çalışmaya devam edilen binalarda da şu anda öyle bir kaçış yolu bulunmuyor" diye konuştu. Dava, 27 Ocak'a ertelendi.