CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi (SP) ve Demokrat Parti (DP) 4’lü ittifak yapma konusunda prensipte anlaştığı iddia ediliyor.

Partilerin tam yetki ile görevlendirdiği heyetler, ilkeler çerçevesinde görüşürken, netleştirilen protokolün bugün liderlere sunulması bekleniyor.

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre, DP’nin seçime İYİ Parti listelerinden girerken, diğer partilerin kendi ad ve listeleriyle seçime katılacağı belirtiliyor.

Muhalefet partileri arasında uzun süredir devam eden ittifak görüşmelerinde son noktaya gelindi. “Ortak aday’’ konusunda uzlaşamayan muhalefet; CHP, İYİ Parti, SP ve DP’den oluşan partilerle dörtlü ittifak kurulması yönünde prensipte anlaşmaya vardı. Partilerin “tam yetki’’ ile görevlendirdiği heyetler, ilkeler kapsamında dün gece görüşmelerini sürdürdü.

İddialara göre; adalet, kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, demokrasi, yargı bağımsızlığı, bağımsız ve tarafsız cumhurbaşkanı, herkes için huzur, varlık, birliktelik, barış ve refah gibi temel prensiplerin bulunduğu ilkeler, protokolde her partinin kabul ettiği şekliyle ve doğru tanımlarla yer alacak. Protokol, toplumu kucaklayacak bir söylemle kaleme alınacak. İttifakın adının ise ‘’demokrasi ittifakı’’ olması bekleniyor.

DP, İYİ PARTİ LİSTELERİNDE

Dört partinin heyetlerinin uzlaştığı protokol bugün liderlere sunulacak. Liderlerin protokolü onaylamasının ardından yarın tören yapılması bekleniyor. Törende dört liderin aynı anda protokolü imzalaması ve ardından da birer konuşma yapması öngörülüyor. Törenin ardından aynı gün YSK’ye protokolün sunulacağı belirtiliyor. YSK takvimine göre protokollerin YSK’ye sunulmasının son günü 6 Mayıs.

Edinilen bilgiye göre CHP, SP, İYİ Parti kendi ad ve listeleriyle seçime girerken, DP’nin İYİ Parti listelerinden seçime girmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Bu kapsamda DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın da İYİ Parti listesinden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor. SP’nin de bir kaç ismi İYİ Parti veya CHP listelerinden gösterebileceği belirtiliyor.

TAŞ DA ADAY OLABİLİR

Hedefi ‘’temsilde adalet’’ olan CHP’nin kendi listelerinden, aralarında ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal gibi baraj sıkıntısı olan parti başkanlarını aday gösterebileceği belirtiliyor.

Muhalefetin ilk hedefi, genel seçimlerde en az 301 milletvekili ile parlamentoya girmek ve Cumhur ittifakı karşısında çoğunluğu elde etmek. Muhalefet 24 Haziran için Meclis’te çoğunluğu ele geçirmek isterken, planlarını Cumhurbaşkanı seçiminin de ikinci tura kalması yönünde yapıyor.

Cumhur ittifakı karşısında Meclis’teki çoğunluk sağlandığında psikolojik üstünlüğü elde edecek olan muhalefet, cumhurbaşkanlığı seçiminin de 8 Temmuz’a kalması durumunda en çok oy alan cumhurbaşkanı adayının Erdoğan’a karşı tüm partiler tarafından desteklenmesi planlanıyor.

4'LÜ İTTİFAKIN PROTOKOLÜ YARIN AÇIKLANACAK

İttifak için anlaşan 4 parti protokollerini yarın yani 3 Mayıs 2018 Perşembe günü açıklayacak.

İKİ İSİM ÖNE ÇIKTI

Partilerin yarın saat 15.00'te de protokolü imzalayacağı öğrenildi. 4 parti arasında ittifakın ismine yönelik de çalışma tamamlandı. Yapılan görüşmelerde 'Millet' ve 'Demokrasi' isimleri öne çıktı. İttifaka verilecek isim için son kararı ise liderlerin vereceği öğrenildi.

İttifak, milletvekili seçimleri için oluşturuldu. Cumhurbaşkanlığı yarışındaysa her parti kendi adayını destekleyecek.

İttifak kuracak siyasi partilerin ittifak protokollerini 6 Mayıs'a kadar Yüksek Seçim Kurulu'na sunmaları gerekiyor.

Kaynak: Cumhuriyet