'Gül varsa, Erdoğan seçilemez!' sonucuyla çok tartışılan, Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar tarafından yapılan “Eylül-2012 Türkiye Siyasal Durum Araştırması”, AKP’nin 4+4+4 olarak formüle edilen eğitim reformuna toplumun büyük çoğunluğunun destek vermediğini de ortaya koydu.

 

Taraf’tan Ertan Altan’ın haberine göre, Metropoll’ün, Prof. Dr Özer Sencar, Prof. Dr. İhsan Dağı, Prof. Dr. Doğu Ergil, Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, Dr. Sıtkı Yıldız ve Prof. Vahap Coşkun’un da dahil olduğu araştırma grubuna hazırlattığı çalışmada, 4+4+4 eğitim modelini doğru bulanların oranı yüzde 38 iken doğru bulmayanlar yüzde 53 olarak görülüyor. Haziran 2012’den bu yana modeli doğru bulanların oranının yüzde 7 azaldığı, doğru bulmayanların ise yüzde 7 arttığı ortaya çıkan sonuçlar arasında.

 

AKP SEÇMENİNDEN DESTEK YOK

Yeni eğitim modeli, AKP seçmeninin de desteğini alamadı. Ankete göre hükümetin bu reform için gerekli hazırlıkları yapamadığını düşünenlerin oranı yüzde 73. Hazırlık yapıldığına inanların oranı ise yalnızca yüzde 20. Ankette AKP’nin 10 yıllık iktidarı süresince en az desteğe sahip reformun 4+4+4 olduğunun altı çiziliyor. Ankette reforma destek verilmemesi AKP tarafından gündeme getirilmiş olmasına ve imam hatiplere yönelik bir kaygının öne çıkmasına bağlanıyor.

 

DERSANELER VE GÜLEN CEMAATİ

Ankette, dersanelerin kaldırılmasının ise yüzde 57’lik bir kesim tarafından desteklendiği belirtiliyor. AKP seçmeninin yüzde 34’ünün de dersanelerin kaldırılmasına karşı olduğu kaydediliyor. Bir çarpıcı tesbit de dersaneler ve Gülen Cemaati ile ilgili. Ankette “Hükümetin dersaneleri kapatma planı sizce Fethullah Gülen Cemaati’nin eğitimdeki gücünü kırmaya yönelik midir” sorusuna yüzde 48 oranında “Hayır” cevabı veriliyor. Kamuoyunun yüzde 27’si bu soruya “Evet” cevabını verirken yüzde 25 ise bu konuda fikrinin olmadığını belirtiyor.

 

SINAVSIZ ÜNİVERSİTE

Metropoll’ün 27 ilde bin 275 kişiyle yaptığı ankette “4+4+4 eğitim modelini doğru buluyor musunuz” sorusuna yüzde 37 “Evet” cevabını veriyor. Yüzde 52.8 ise “Hayır” diyor. “Sınavsız üniversite mümkün mü” sorusu ise yüzde 47.8 “Evet”, yüzde 41.7 “Hayır” cevabı alıyor. Yüzde 44’lük bir kesim dersanelerin hükümet kararıyla kaldırılmasına karşı çıkarken yüzde 46 destek veriyor.