CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet AkınUlaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2020 yılındaki ihalelerini mercek altına aldı. Bakanlığın hızlı tren, metro, tramvay yapım ve inşaat işlerinden oluşan projelerle ilgili ihalelerinin tutarının 42 milyar TL’yi bulduğunun tahmin edildiğini söyleyen Akın, bu ihalelerin üçte ikisinin kapalı olarak, istisna kabul edilen pazarlık usulüyle yapıldığına dikkat çekti. 

ADRESE TESLİM İHALELER 

Akın'ın yaptığı araştırmaya göre bakanlık bünyesindeki Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından ilansız ve belli firmaların davet edilmesi yöntemiyle gerçekleştirilen ihalelerde yine belli firmalar göze çarpıyor. Adrese teslim ihaleler yapıldığını belirten Akın "AK Parti, Kamu İhale Kanunu’nun istisnai hükümlerini istismar ederek, istisnayı usul haline getirmeye başladı.  Halkın parasını bu usulle yandaşlara veriyorlar" dedi. 

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın'ın yaptığı araştırmada şu noktalar dikkat çekti: 

EN BÜYÜK PAYI CENGİZ HOLDİNG ALDI: Mevzuata göre sonuçları kamuoyuna açıklanan pazarlık usulüyle yapılan 4 ihalenin toplam tutarı 1 milyar 446 milyon TL oldu. Bu ihalelerde en büyük payı 1,37 milyar TL ile Cengiz Holding aldı.  

8 GİZLİ İHALE: Sonuçları açıklanmayan pazarlık usulüyle yapılan ihalenin toplam tutarının ise yaklaşık 40,5 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Kolin, Kalyon, Cengiz Holding firmalarına toplamda 4 farklı projeyle 11 milyar 770 milyon TL büyüklüğünde ihale verildi.