İSTANBUL- Taksim Tramvay Durağı önünde bir araya gelen Kürdistan Vicdan İnisiyatifi üyeleri, Roboski katliamında yaşamını yitiren 34 can için 34 dakikalık alkışlı eylem gerçekleştirdi.

 

Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde Ahmed Arif'in '33 Kurşun' şiiri ve katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşındı.

 

34 dakika boyunca alkışların kesilmediği eylem öncesi Şair İbrahim Baran inisiyatif adına açıklama yaptı.

 

28 Aralık 2011 tarihinde TSK'nın savaş uçaklarının bombalaması sonucu 34 kişinin yaşamanını yitirdiği Roboski katliamını anlatan Baran, katliamın sorumluları yerine Roboskililerin yargılandığını, köylülerin baskı altında tutularak şikayetlerini geri çekmeye zorlandığını söyledi. Katliamda kardeşleri ve yakınlarını kaybeden Cabbar Encü'nün ise bir video kaydında yüzünün görülmesi üzerine tutuklandığını hatırlattı.

 

"Olayın vuku bulduğu tarihten itibaren Türk devleti ve kamuoyunun olaya karşı duyarsızlığı, mevcut hükümet ve iktidar partisinin ikiyüzlü yaklaşımları, olayın üstünü kapatmaya çalışan asker, polis ve adalet mercileri Kürt halkının zaten yüz yıldır yaralanmış vicdanını, artık olmayan kardeşlik duygusunu ve güvenini yerle bir etmiştir" şeklinde konuşan Baran, "TBMM'de kurulan komisyon ve şimdiye dek açıklanmış raporlar da konuyla ilgili hiçbir şeyin çözülemeyeceğinin kanıtı gibi durmaktadır" dedi.

 

Konuyla ilgili Kürt halkının yanında duracağını söyleyen baroları, siyasi partileri ve kitle örgütlerini yeniden seferber olması gerektiğini söyleyen Baran, dünyadaki tüm Kürtleri, özgürlük hareketlerini, eşitlik, adalet ve insan hakları savunucularını Roboski konusunda acil eyleme ve hesap sormaya çağırdı. (ETHA)