Van’ın Özalp Belediyesi, logosunu meclis kararıyla değiştirdi.

Logo, 1943 yılında Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın emriyle katledilen 33 insanı temsil ediyor.

Özalp Belediye eş başkanları Handan Bağcı ve Şerefettin Özalp yaptıkları açıklamada, önceki belediye logosunun Özalp’ı temsil etmediğini ve bir başka belediye tarafından daha önceden kullanıldığını söyledi.

Açıklamada, “Logomuz esas itibariyle 1943 yılında öldürülen 33 masum insanın anısını konu olarak almıştır" denildi.

Van’ın Özalp ilçesinde 30 Temmuz 1943′te 33 Kürt köylü kurşuna dizildi. Köylülerin İran’dan hayvan çaldıkları, kaçakçılık yaptıkları öne sürüldü.

Daha önce mahkeme köylülerin kaçakçılık yapmadıklarını tespit ederek, hepsini serbest bırakmıştı. Ancak 3. Ordu Müfettiği Orgeneral Mustafa Muğlalı, köylüleri yakalayarak kendi inisiyatifiyle kurşuna dizdirdi.

Katliamın ardından Orgeneral Mustafa Muğlalı 6 yıl askerlik görevine devam etti. 1949′da hakkında dava açılan Muğlalı, Askeri Mahkeme tarafından tahliye edildi. Ancak Yargıtay kararı bozdu ve Orgeneral Mustafa Muğlalı 2 Mart 1950′de idama mahkum edildi. Cezası yaşı sebebiyle 20 yıl hapse çevrilse de Muğlalı sadece birkaç ay hapishanede kaldı. “Akli dengesi bozuk” raporu alarak tahliye olan Mustafa Muğlalı, 1 Aralık 1951′de öldü.

2004 yılında Mustafa Muğlalı’nın ismi Van Özalp’teki askeri kışlaya verildi. 1943 yılındaki katliamda yakınlarını kaybedenler Genelkurmay Başkanlığı’na tepki olarak bir imza kampanyası başlattılar ve İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvurarak ismin kaldırılmasını istediler. 2011 yılında kışlanın adı değiştirildi. (İMC)