İSTANBUL- Cumartesi Anneleri, 368. kez Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelerek, 12 Nisan 1981'de gözaltına alınarak kaybedilen Nurettin Yedigöl'ün akıbetini sordu.

 

Nurettin Yedigöl'ün avukatlığını üstlenen arkadaşı Sedat Küçükyılmaz, 12 Eylül yargılamasına işaret ederek, "12 Eylül yargılaması başladı, komediden başka bir şey değildir" diye konuştu. Küçükyılmaz, Cumartesi Anneleri'ni selamlayarak sözlerini noktaladı.

 

Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Av. Eren Keskin ise, 12 Eylül darbesinin Kürt halkı ve sosyalistler için yapıldığını ve 12 Eylül davasının göstermelik amacıyla da olsa ödenen bedellerle açıldığını dile getirdi. Nurettin Yedigöl'ün davasının yeniden açıldığını belirten Keskin, "Artık zamanaşımı olamaz olmamalı, 12 Eylül davası açıldıysa bununla beraber kayıp davaları yeniden açılmalı ve faillerin yargılanmalı. Faillerin yargılanması için mücadele etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

 

'GÜLÜMÜ SOLDURDUNUZ'

Nurettin Yedigöl'ün kardeşi Muzaffer Yedigöl ise annesi Zeycan Yedigöl'ün mektubunu okudu: "Ben Zeycan Yedigöl. 85 yaşındayım. 31 yıldır, 12 Eylül işkencehanelerinde kaybedilen oğlumu arıyorum. Babası, oğlumu arayarak öldü. O bir güldü, gülümü soldurdunuz. Yavrumu öldürdünüz, canevimden vurdunuz. 31 yıldır azalmayan bir yas var evimizde. 31 yıldır oğlumun sesiyle uyanıyorum."

 

Anne Yedigöl, Nurettin Yedigöl'ü gözaltına alan, işkence yapan polislerin belli olduğunu, sadece oğlunun akıbetinin belli olmadığını söyledi.

 

Cumartesi Anneleri adına, Nurettin Yedigöl'ün gözaltında işkence gördüğüne tanıklık eden Ümit Efe konuştu. Efe, 12 Eylül yargılamalarının sadece 2 generalle sınırlı tutulmasına tepki göstererek, tüm sorumluların yargı önüne çıkarılmasını istedi.

 

'KONUŞ, SONUN NURETTİN GİBİ OLUR'

Efe, Nurettin Yedigöl'ün 12 Nisan 1981 tarihinde gözaltına alındığını, gözaltında kendisini gördüğünü, kafasına çivi çakılıp elektrik vermek gibi çok ağır işkencelere maruz kaldığını kaydederek, şöyle devam etti: "İşkenceciler arkadaşlarına Nurettin'in kanlar içindeki çıplak bedenini gösterip 'Konuş, yoksa senin de sonun Nurettin gibi olur. İşte gözlerinizle gördünüz, onu öldürdük, kimse bizden hesap soramaz' dediler."

 

SAVCI: DEVLETE İFTİRA ATMAYIN

7 kişinin Nurettin Yedigöl'ü işkencede gördüğüne dair tanıklığını hatırlatan Efe, "Savcılık, 'Böyle şey olmaz, devlete iftira atmayın' dedi" diye konuştu.

 

Nurettin Yedigöl'ün gözaltında kaybedildiğinin devlet tarafından kabul edilmediğini belirten Efe, baba İsmail Yedigöl'ün 18 yıl boyunca oğlunu aradığını, ama bulamadan yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Anne Zeycan Yedigöl'ün de 31 yıldır oğlunu aradığını belirten Efe, Nurettin Yedigöl'ün kaybedildiği dönemin sorumlularının yargılanmadığını ve ödüllendirildiğini kaydetti.