Mersin Barosu avukatlarından Mehdi Zana Akkaya, Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutukluların kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptığını açıkladı.

Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olan müvekilleri ile görüşen Akkaya, ilçede sıcaklığın 50 dereceyi bulduğunu, tutukluların ‘sıcaktan öleceğiz’ dediğini aktardı.

Baskıların devam etmesi durumunda tutukluların açlık grevine başlayabileceğini söyleyen Akkaya, bütün yurttaşları duyarlı olmaya çağırdı.

SU İHTİYAÇLARI KARŞILANMIYOR

Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde 92 kadın tutuklunun bulunduğunu belirten Akkaya, “Her bir koğuşta 17 kişi kalıyor ve tutukluların su ihtiyacı karşılanmıyor. Her 17 kişilik koğuşa günde sadece bir damacana su veriliyor” dedi.

Cezaevindeki tutuklulara yönelik işkence, darp, kötü muamele gibi fiziki işkencelerin devam ettiğini öne süren Akkaya, “Tutuklulara sabah 08.00 ile 10.00 saatleri arasında, akşam da 16.00 ile 20.00 saatleri arasında su veriliyor. Her 3 kişiye bir kişilik yemek veriliyor ve tutuklular kantinden ihtiyaçlarını da karşılayamıyor” ifadelerini kullandı.

‘SICAKTAN ÖLDÜRECEKLER’

Sıcakların artması ile beraber tutukluların ciddi anlamda zorluk çektiğini aktaran Akkaya, müvekkilinin kendisine, “Bizi burada sıcaktan öldürecekler” dediğini ve cezaevinde serinlemek için hiçbir şeyin bulunmadığını, suyun verilmemesinden kaynaklı da çok kötü bir durumda olduklarını dile getirdiğini ifade etti.

‘KAĞIT KALEM VERİLMİYOR’

Cezaevinde bulunan tutuklulara kalem ve kağıt dahi verilmediğini öne süren Akkaya, “Tutuklular bundan kaynaklı şikayetlerini dahi yazamıyor. Tutuklular yine darp edildikten sonra revire götürülmüyor ve darp raporu da verilmiyor. Bin bir zorlukla tutukluların yazdıkları dilekçeler gerekli yerlere gitmiyor hatta dilekçeler cezaevinin dışına çıkmıyor” şeklinde konuştu.

‘AÇLIK GREVİ BAŞLATABİLİRLER’

Tutukluların yapılan işkencelere ilişkin cezaevi müdürüyle görüşmeye çalıştığını fakat kabul edilmediğini ifade eden Akkaya, “Müvekkilim ‘Bu işkence yöntemleri ve saldırılar durmazsa biz tutuklular olarak gerekli eylemleri yapacağız ve gerekirse açlık grevlerini başlatacağız. Ama bizler burada direneceğiz bunu da herkes bilsin’ dedi” diye konuştu.

Akkaya, tutuklukların herkesi Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaşananlara karşı duyarlı olmaya çağırdığını belirtti.

(Kaynak: Dihaber)