İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası, ağır çalışma şartlarının düzeltilmesi ve iş cinayetlerinin önlenmesi talebiyle eylem yapan ve tutuklanan 3. Havalimanı işçilerinin davası için çağrıda bulundu.

3. Havalimanı şantiyesinde insanca çalışma koşulları talep ettikleri için eylem yapan, sonrasında operasyonla gözaltına alınan 3. Havalimanı işçilerinin davası yarın görülmeye başlanıyor.

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) dava öncesi bir açıklama yaparak, tutuklu işçilerle dayanışma çağrısında bulundu.

Açıklamada 14 Eylül’de gerçekleştirilen eylemle inşaat işçisinin patronlara “köle değiliz!” yanıtı verdiği ve bu yanıtın patronları titretmeye yettiği belirtilirken, 30’u tutuklu olmak üzere mahkemeye çıkarılacak 61 kişi nezdinde yargılananın işçilerin sömürüye ve iş cinayetlerine karşı mücadelesi ve başta inşaat işçileri olmak üzere, tüm işçi sınıfının davası olduğuna dikkat çekildi.

Açıklama şöyle:

İNŞAAT İŞÇİSİNİN MÜCADELESİ YARGILANAMAZ

3.Havalimanı’nda 14 Eylül’de iş cinayetlerinin yaşandığını, kötü çalışma şartlarının olduğu, maaşların ödenmediğini, yatakhane ve yemekhanelerde insanlık dışı şartların olduğu ve servislerin yetersizliği nedeniyle binlerce işçi arkadaşımız eylem başlattı.

İnşaat işçilerin eylemi, çalışma şartlarının kötülüğüne karşı yetkililer için bir suç duyurusuydu. Aynı zamanda kuralsız çalışmanın olduğu 3.Havalimanı’nda patronlar yargılanması gerekirken siyasi iktidar eylem gününün gecesinde yüzlerce işçi arkadaşımızı gözaltına alıp 31 işçi arkadaşımızı tutukladı.

İşçi arkadaşlarımızın haklı talepleri tüm şantiyelerde çalışan inşaat işçisinin talebiydi.

Türkiye’de tüm şantiyeler inşaat işçisinin kölelik koşullarında çalıştıkları birer köle kampı, ekonomik krizin derinleşmesiyle konut satışlarının düşmesi inşaatta temel malzemelerin yükselmesiyle birlikte patronlar kârında zarar etmemek için inşaat işçisinin haklarını çalmakta köleliği dayatmaktadır.

İşçi sınıfın en örgütsüz bölmesini oluşturan inşaat işçileri yıllardır patronların kolayca hakkını yiyeceği ses çıkarırsa şantiyeden kovacağı köle olarak görüldü.

14 Eylül’de gerçekleşen eylem inşaat işçisinin patronlara “KÖLE DEĞİLİZ!” yanıtıdır.

Bu yanıt patronları titretmeye yetmiştir.

Titreyen patronlar ve siyasi iktidar işçi arkadaşlarımızı tutuklayarak inşaat işçisinin mücadelesini bastırmaya çalışıyor.

Yarın tutuklu 31 işçi arkadaşımız hem de tutuksuz yargılanan 30 işçi arkadaşımızın davası İstanbul Gaziosmanpaşa 14.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Yargılanan, işçilerin sömürüye ve iş cinayetlerine karşı mücadelesidir.

Bu dava, başta inşaat işçileri olmak üzere, tüm işçi sınıfının davasıdır.

Yarın tüm işçi arkadaşlarımızı ve dostlarımızı saat: 09:30’da İstanbul Gaziosmanpaşa 14.Asliye Ceza Mahkemesinde olmaya işçi arkadaşlarımızla dayanışmaya çağırıyoruz.

İnşaat işçisi köle değildir!