Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Dokümantasyon Merkezi’nin Gezi direnişiyle ilgili bugün yayınladığı bilgi notuna göre, toplam 3 bin 699 kişi gözaltına alındı, 134 kişi de tutuklandı.

Tutuklamalara gerekçe olarak, “yasadışı örgüt yöneticisi veya üyesi olmak”, “halkı isyana teşvik etmek”, “kamu malına zarar vermek”, “silah ve mermi bulundurmak” veya “cami basmak” gösterildi.

TİHV, eylemlerin ardından başlatılan soruşturmalar sonunda iddianamelerin hazırlanmaya başladığını, şu ana dek toplam beş iddianamenin hazırlandığını belirtti.

Bu beş iddianamedeki 81 kişi, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ettikleri” ve “görevini yaptırmamak için görevli polis memuruna direndikleri” gerekçesiyle yargılanacak.

Ayrıca, 15 Temmuz itibariyle Türk Tabipleri Birliği (TTB) verilerine göre, 8 bin 163 kişi yaralanarak veya kimyasal gazdan etkilenerek hastanelere/gönüllü revirlere başvurdu.

TTB’nin web sayfası üzerinden düzenlediği ankete katılan 11 bin 155 kişi de kimyasal silah/gösteri kontrol ajanlarına maruz kaldığını belirtti.

TİHV, beş direnişçi ile bir polisin hayatını kaybettiğini, Abdullah Cömert ile Ethem Sarısülük’ün doğrudan polisin saldırısı nedeniyle öldürüldüğünü, Ali İsmail Korkmaz’ın da, bilirkişi raporuna göre, polis olduğu düşünülen sivil kişiler tarafından dövülerek öldürüldüğünü ifade etti.

Ölümlerle ilgili adli ve idari süreçler devam ediyor. (Bianet)