28 Şubat soruşturmasını yürüten savcı, YÖK'e baskın düzenledi, dönemin başkanı Kemal Gürüz'e ait belgelere ve MGK yazışmalarına el konuldu. Çevik Bir'in 'gizli' ibareli "Katsayıyı değiştirin" belgesi de bulundu.

 

‘Postmodern darbe’ diye tarihe geçen 28 Şubat süreciyle ilgili soruşturmada, YÖK’e 22 Şubat’ta baskın düzenlendiği ortaya çıktı. El konulan belgeler arasında, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir’in YÖK Başkanlığı’na yazdığı ‘Katsayı değişirin’ belgesi de var.

 

Yapılan suç duyuruları üzerine özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği 28 Şubat soruşturması başlatmıştı. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, Genelkurmay’da katip olarak görev yaptığı öğrenilen dört sivil memurun tanık sıfatıyla ifadesini almıştı. Asıl büyük sürprizin çarşamba günü yaşandığı ortaya çıktı. Savcı Bilgili’nin talimatıyla özel yetkili iki savcı, beraberinde Emniyet görevlileriyle YÖK’e baskın düzenleyerek arama yaptı.

 

Savcılar ve polisler YÖK’te Kemal Gürüz döneminde kullanılan bilgisayarların hafızalarının olup olmadığını sordu. Kurumdaki bilgisayarların yenilendiği, o döneme ilişkin evrakların basılı olarak arşive alındığının söylenmesi üzerine, savcılar ve polisler, YÖK’ün arşiv bölümüne yöneldi. Saat 15.30’da başlayan arama yaklaşık 7 saat sürdü.

 

Arama kapsamında eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz döneminde yapılan neredeyse tüm yazışmalara el konuldu. El konulan evrakın 20 bin sayfayı bulduğu belirtildi. Kemal Gürüz’e ait ‘Toplumsal Faaliyetler’ başlıklı birçok klasör ile Gürüz’ün rektörlüklere gönderdiği ‘Üniversite ve Laiklik’ başlıklı bazı yazılar da el konulan belgeler arasında yer aldı.

 

FİŞLEMELER DE VAR

Gürüz’ün 6 Aralık 1995 ile 5 Aralık 2003 arasında görev yaptığı döneme ilişkin MGK yazışmaları da emniyet yetkililerinin aldığı belgeler arasında. Belgelerde arasında, öğretim üyeleri ile ilgili çok sayıda fişleme belgesinin de olduğu kaydedildi. ‘Gizli’ ibareleri ve özel bölümde tutulan çok sayıda belgenin kopyasının da alındığı öğrenildi.

 

YÖK’teki şok aramanın ardından, Savcı Bilgili kritik bir işleme daha imza attı. 2010 yılında yapılan KPSS sınavında kopya çekildiği iddiasıyla ilgili soruşturma başlatılmış ve YÖK’te arama yapılmıştı. Bu aramalarda 28 Şubat sürecinde öğretim üyelerinin fişlendiğine ilişkin bilgi ve belgelere ulaşıldı. Savcı Bilgili, bu fişleme dosyalarını da KPSS soruşturmasını sürdüren Şadan Sakınan’dan istedi. Sakınan belgeleri gönderdi.

 

HAS PARTİ’DEN DELİLLER

HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç, 28 Şubat’la ilgili bazı belgelerin bulunduğu iki CD’yi soruşturmayı yürüten özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdi. Malkoç, Bülent Orakoğlu, Hasan Celal Güzel ve Tansu Çiller’in tanık olabileceğini söyledi.

 

BİR’DEN ‘GİZLİ’ VE ‘KİŞİYE ÖZEL’ YAZI

YÖK’te ele geçen 14 Temmuz 1998 tarihli bir belgede, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir’in YÖK Başkanlığı’na yazdığı “Katsayıyı değiştirin” belgesinin de bulunduğu öğrenildi. Çevik Bir imzalı ‘gizli’ ve ‘kişiye özel’ ibareli yazıda ‘Ortaöğretim Başarı Puanı’nın irticai gruplarca istismar edildiği için’ kaldırılmasının istendiği öne sürüldü. (radikal)