İçişleri Bakanlığı, 103 köy ile 156 mahalle muhtarı olmak üzere toplam 259 muhtarı görevden alındığını duyurdu. 

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Saraya gitmeyen muhtarlar mı hükümetin hedefinde" diye sordu.

İçişleri Bakanlığı, 259 muhtarın görevden alındığını duyurdu. 

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
"Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya irtibatı bulunduğu değerlendirilen, görevin niteliğiyle bağdaşmayan eylemleri olduğu görülen 103 köy muhtarı ile 156 mahalle muhtarı olmak üzere toplam 259 muhtar adli ve/veya idari işlemlerin tekemmülü ve halihazırda yürütmekte oldukları görevin hassasiyeti nedenleriyle haklarında nihai karar verilene kadar görevlerinde kalmalarının doğurabileceği telafisi imkansız sonuçlar dikkate alınarak geçici bir tedbir olarak 442 sayılı Köy Kanunu ve 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanuna istinaden İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından görevden uzaklaştırılmıştır."

BEŞTAŞ'TAN SOYLU'YA: SARAYA GİTMEYEN MUHTARLAR MI HÜKÜMETİNİZİN HEDEFİNDE?

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, İçişleri Bakanlığı'nın 259 muhtarı görevden almasını Meclis gündemine taşıdı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi sunan Beştaş, "Hükümetiniz neden seçmen iradesini ya kayyım yolu ile ya da görevden alma tehdidi ile yok sayıyor? Saraya gitmeyen muhtarlar mı hükümetinizin hedefindedir" diye sordu.

Beştaş, konuya ilişkin İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu'ya şu soruları yöneltti:

- Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapan muhtarların bakanlığınızca görevden alınmasının amaç ve kapsamı nedir?

- Muhtarlıklara da kayyım atanması gündemde midir?

- 259 muhtarın görevden alınması hükümetinizin yerel seçim kampanyası kapsamında mıdır?

- Cumhurbaşkanının muhtarlara ilişkin söylemleri tarafınızca talimat olarak mı nitelendirilmiştir? Yoksa muhtarların görevden alınması hususunda Cumhurbaşkanından ayrıca bir talimat aldınız mı?

- Mevcut durumda HDP ve DBP'li belediyelere kayyım atanmış olduğu ve yine Cumhurbaşkanının yerel seçimlerde HDP'nin kazanması halinde yeniden kayyımların atanacağına dair söylemleri ile muhtarlara ilişkin bu çalışma seçmen iradesini yok saymak değil midir?

- Van'da 3 muhtarın tutuklanması olayı bakanlığınızın muhtarlara ilişkin çalışması kapsamında mıdır?

- Cumhurbaşkanın geçen yıl yapmış olduğu bir konuşmada kaymakamlara yönelik 'Mevzuat şöyledir, böyledir. Mevzuatı koyun şöyle bir tarafa yeri geldiğinde, ben bunu bu şekilde yaparım deyin ve yapın. İşte bu iradeyi kullanmaktır' yönündeki çağrısı bakanlığınız için de geçerli midir? Bu nedenle mi yasaları yok sayan uygulamalar gerçekleştiriyorsunuz?

'MUHTARLARIN AKP SORUMLUSU GİBİ ÇALIŞMALARINI MI İSTİYORSUNUZ?'

- Cumhurbaşkanının yine aynı konuşmasında kaymakamlara yönelik 'Bazı muhtarlar kaymakamları şikâyet ediyor, takip ediliyorsunuz ona göre' şeklindeki söylemi ne anlama gelmektedir? Hükümetinizin muhtarlara vermiş olduğu özel önem tüm il ve ilçelerdeki işleyişi denetleme faaliyetinde bulunmaları için midir? Seçilmiş olan muhtarların AKP il-ilçe teşkilatı sorumluları gibi mi çalışmaları istenmektedir?

- Muhtarlara neden AKP yöneticisi gibi görev yapmaları dayatılmaktadır? Muhtarlar seçilmiş temsilciler değil midir? Hükümetiniz neden seçmen iradesini ya kayyım yolu ile ya da görevden alma tehdidi ile yok sayıyor?

- Muhtarların görevden alınmasında kriteriniz nedir?

- Saraya gitmeyen muhtarlar mı hükümetinizin hedefindedir?

- Saraya gitmek ve yahut da hükümetinizin etkinliklerine katılmak muhtarların görevi midir?

- Muhtarlar seçimle görev başına gelen ve bu doğrultuda görev ifa eden seçilmişler olduğu halde bakanlığınızca görevden alınmaları hukuka aykırı değil midir? Bakanlığınızın muhtarları görevden alması yasa dışı bir uygulama değil midir? Seçimle iş başına gelenlerin bakanlıkça görevden alınmaları neyin izahıdır? Bakanlık olarak neden yasa dışı bir uygulama ile yasalara aykırı davranıyorsunuz? Görevden almalar yasalar nazarında suç teşkil etmiyor mu? Neden bu suça ortak oluyorsunuz?

'HALKA BİR AÇIKLAMA YAPACAK MISINIZ?'

- Hâlihazırda 259 muhtar görevden alınmış olup gündemde başka görevden almalar gerçekleşecek midir?

- 259 muhtar seçimle görev başına gelmiş kimseler olup 259 muhtarı göreve getiren halka bir açıklama yapacak mısınız?

- Hükümetiniz ve bakanlığınız neden seçmen iradesini gasp ediyor? Yerel seçimlerin yaklaştığı bir dönemde bu görevden almalar gerçekleşecek olan seçimleri etkilemeyecek mi?

- Yerel yönetimler kapsamında önce belediye başkanlarına ardından da muhtarlara yönelik bu uygulama ve merkezi olarak görevden almalar idari sistemin değiştiği anlamına mı geliyor? Bu uygulama Anayasa’ya aykırı değil mi?