Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 300’ün üzerinde kişinin yaralandığı tren faciasına ilişkin açılan davanın ilk duruşması bugün Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı.

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) görevlisi 4 kişinin, “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla yargılanmasına başlamadan önce kazada yaşamını yitirenlerin yakınları Çorlu Adliyesi’ne toplu şekilde yürüdü.

Aileler “Hak hukuk adalet kaza değil cinayet” ve “Çorlu’nun hesabı sorulacak” sloganları eşliğinde Çorlu Adliyesi’ne geldi.

‘YASINIZI TUTACAĞIMIZ HAFTADA ADLİYEYE ÇAĞRILDIK’

Orion AVM’nin bahçesinde toplanan aileler adına kazada anne ve babasını kaybeden İsmail Kartal konuştu. Kartal, “Bu kaza kaza olmaktan öte ihmaller ve sorumsuzca davranan yöneticilerin elinde katliama dönüştü. Biz aileler yasımızı tutacağımız haftada davamız görülsün diye adliyeye çağrıldık.

Kendini bilmez yöneticilerimiz bizlerin acılarını yaşamaya izin vermeden bizi buraya sürüklediler. Maalesef çok acı çekiyoruz. Hepimizin desteğe ihtiyacı var” dedi.

Kazada 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda’yı yitiren Mısra Öz Sel, “Bugün karşımıza bir sürü polis dikmiş. Bizi mi koruyorlar, bu binadakileri mi koruyorlar? Bu 25 can bu ülkenin ihmali yüzünden öldü. Biz bu insanlarla yürürken hiçbir polis memuru beni kapıdan yolun kenarına itemez, bizi itip kakamaz. Biz burada yasal hakkımızı kullanıyoruz. Bütün kolluk kuvvetleri ve yukarıdan talimat almış emir kulları, biz canlarımızın hakkını aramak için adliyeye gireceğiz” diye konuştu.

DURUŞMA SALONUNUN KAPISI KİLİTLENDİ AİLELER ALKIŞLARLA PROTESTO ETTİ

Konferans salonunun duruşma salonuna dönüştürüldüğü Çorlu Adliyesi’ndeki ilk celsede mağdur ve müştekileri 40’ın üzerinde avukat temsil etti.

Uzun süre koridorda tutulan aileler konferans salonunda da bekletildi. Duruşma salonunun kapısının kilitlenmesi üzerine salona giremeyenler dışarıda tepki gösterdi.

Kilitli kapının açılmaması üzerine salonu dolduran aileler alkışlarla kapının kilitli olmasını protesto etti. Ailelerin “Yeter bizi mahvettiniz” diye bağırdığı sırada bir görevli, “Siz daha çok beklersiniz” dedi. Alkışlar sırasında bazı kişiler sinir krizi geçirdi.

Duruşma saat 11.00 itibariyle henüz başlamadı ve ailelerin protestosu devam etti. Aileler duruşma salonunda, “Hak hukuk adalet, kaza değil cinayet” sloganları attı.

POLİS DURUŞMA SALONUNA GİRİŞİ ENGELLEDİ

“Biz terörist miyiz? İçimiz daralmış zaten, açın şu kapıları ya” sözleriyle kapının açılması talep edildiği sırada duruşma salonunun kapısı kırıldı. Duruşma kapısını girişinde bekleyen ve içeriye girişi engelleyen polis, yaşamını yitirenlerin ailelerine engelledi.

Ailelerin içeriye giremediği sırada içeride baygınlık geçirenler oldu ve mağdur avukatlarıyla savcı arasında tartışma yaşandı.

DURUŞMA SALONU ÖNÜNDE SALDIRIYA UĞRADIK’

Mahkeme başkanı duruşma öncesi “Hepinizin hakkınızı hukukunuzu gözeterek karar vermek amacımız bu” dedi ve duruşmaya başladı.

Mağdur avukatlarından Can Atalay, “Biz duruşma salonun önünde avukatlar olarak saldırıya uğradık. Öldürülen insanların yakınları saldırıya uğradı” dedi.

Atalay, “Gözümle resmi ve sivil giyimli kişilerin kazada yakınlarını kaybeden İsmail Kartal’a saldırıldı.

Duruşma öncesi salonda görüntümüz kaydedilmeye çalışıldı. Bunca aydır alt sorumluluğu olan dört kişiyle ilgili iddianame hazırlandı. Üst düzeyi geçtik orta düzey yöneticiler bile burada değil. Bununla ilgili sorumluluk da ya sizde ya savcılıkta. Hukuka aykırı olarak birisinin kapıyı kilitlenmesinden ya heyetiniz ya cumhuriyet savcısı sorumlu. Heyetiniz ve/veya duruşma savcısı bu polis memurlarına ilişkin resen soruşturması gerekiyor. Bununla ilgili ara karar vermeden dava devam edemez. Duruşma salonda hala silahıyla görev yapan polis memurları var. Bu ceza yargılaması açısından yasaktır” diye konuştu.

MAHKEME HEYETİ POLİSLERLE İLGİLİ TALEBİ REDDETTİ

Yaşamını yitirenlerin yakınlarının avukatlarından Mürsel Under ise, “Hepimizin hürriyetini tahdit ettiniz. Burada birisi bayılsa bunun sorumlusu siz olurdunuz. Ben darp edildim. Bana içeriye giremezsin diyen emniyet müdürü gelsin bunu burada söylesin. Polis tarafından tekmelendim, tekmelendik ve hepsinden şikayetçiyiz” sözleriyle duruşma öncesi yaşananlara tepki gösterdi.

Avukatların talebini görüşen mahkeme heyeti duruşma öncesi yaşananlara ilişkin suç duyurusu başlatılması taleplerini reddetti. Silahlı iki polis avukatların yeniden itirazı üzerine salondan çıkarıldı.

MAHKEME HEYETİ ÇEKİLDİ

Mahkeme heyeti duruşmanın devam ettiği sırada davadan çekildiklerini açıkladı. “Davaya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi bakacak” diyerek heyet salonu terk etti. Aileler avukatların kararını alkışlarla protesto etti. Heyetin çıkmasının ardından kazada eşini kaybeden bir kadın, sanık sırasına giderek, “Size yazıklar olsun” dedi. Sanıklar duruşma salonunda bir süre bekledi..

KİMLER YARGILANIYOR?

8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen kazadan 8 ay sonra, 5 Mart 2019 tarihinde savcılığın hazırladığı iddianame Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianameye göre “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 2 yıl ile 15 yıl arasında ceza istenen isimler şu şekilde; TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demir Yolu Bakım Müdürlüğü Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk.

İDDİANAME KAZAYA DAİR NE DİYOR?

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, kazanın ray ve traverslerin altındaki menfezin üst tarafında bulunan balast ve dolgu zeminin boşalması ve hareket halindeki lokomotifin ağırlığı ile altı boş rayların esnemesi ve açılması, ikinci vagondan itibaren dizinin devrilerek sürüklenmesi neticesinde gerçekleştiği belirtilmişti. Öte yandan iddianamede, askıda kalan travers ile hat dolgusu arasındaki kot farkının 65 ile 104 santimetre arasında değiştiği, altı boşalan kesimde sadece dolgu zeminin kaldığı bilgisine de yer verilmişti.

YAŞAMINI YİTİRENLERİN YAKINLARI NE TALEP EDİYOR?

Başsavcılığın tren şefi, 2 makinist, siyasetçiler, bürokratlar ve TCDD’nin üst yönetiminde yer alan isimler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararın ardından kazada yaşamını yitirenlerin yakınları Çorlu Adliyesi önünde geçtiğimiz nisan ayında eylem başlattı.

‘Adalet Nöbeti’ni Ankara’ya taşıyan ve kazada sorumluluğu bulunan tüm kişilerin yargılanmasını talep eden aileler Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) dilekçe verdi. AYM önünde açıklama yapmak isteyen ailelere izin vermeyen polis aileleri müdahale etti ve müdahale sosyal medyada tepki topladı.

Kaynak: Duvar