Avusturya Başkonsolosluğu önünde eylem yaparken gözaltına alınan avukat Ebru Timtik’in mahkemeden serbest bırakılmasının ardından, İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yapmak için toplanan avukatlara yönelik polis saldırısı 25 baro tarafından ortak açıklamayla kınandı.

Diken’de yer alan habere göre, avukatların hiçbir demokratik rejimde kabul edilemeyecek, görmezden gelinemeyecek şekilde, yaşam ve görev alanı olan adliyede polis şiddetine maruz kaldığı vurgulanan açıklamada, “Bu uygulamaya göz yumanlar, emir verenler, bir gün aynı şiddete maruz kalabileceklerini unutmamalıdır” denildi.

OTORİTER UYGULAMALAR GÖZYAŞI VE YIKIM GETİRİR

Demokrasi, tahammül, hakkaniyet ve vicdanla vücut bulur, sınırlarını ise sadece yasalar değil, ortak akıl ve temel insan hakları çizer. Otoriter uygulamaların kimseye fayda sağlamadığı ama arkasında sayısız gözyaşı ve yıkım getirdiği, tarihsel birçok örnekle sabittir” ifadelerinin yer aldığı açıklamada sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

Açıklamanın tam metni ve imzacılar şöyle:

“Avusturya Hükümeti tarafından pasaportuna el konulan müvekkiline yönelik uygulamalara karşı demokratik protesto hakkını kullanan meslektaşımız Av. Ebru TİMTİK, 21/09/2015 tarihinde gözaltına alınmıştır. Güvenlik güçlerinin şiddetine maruz kalmış, ‘ters kelepçe’ takılmış, zorunlu hukuki süreç işletilmeden tutuklama talep edilmiş ve mahkemece serbest bırakılmıştır. Yaşananlara tepkilerini ortaya koymak isteyen meslektaşlarımıza karşı, güvenlik güçleri tarafından, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde, kalkanlı ve biber gazlı saldırıda bulunulmuştur.

Hiçbir demokratik rejimde kabul edilemeyecek, görmezden gelinemeyecek şekilde, meslektaşlarımız yaşam ve görev alanı olan adliyede, polis şiddetine maruz kalmıştır. Bu uygulamaya göz yumanlar, emir verenler, bir gün aynı şiddete maruz kalabileceklerini unutmamalıdır. Yargının en temel ve en kutsal unsuru savunmayı temsil eden avukatlara layık görülen bu muamele bizleri derinden yaralamıştır.

Düşünce ve kanaatlerin açıklanması, kamuoyu yaratmak maksadıyla, şiddete başvurmadan toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak hakkı Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Savunma örgütü Barolar, hukuksuz ve kanunsuz hiçbir eylemin yanında olmayacağı gibi, şiddete yönelmeyen her türlü demokratik eylem ve tepkinin yanındadır. Adliye binasında güvencesi olmayan avukatların var olduğu bir ülkede, artık hiç kimsenin güvenliğinden söz edilemez.

Demokrasi, tahammül, hakkaniyet ve vicdanla vücut bulur, sınırlarını ise sadece yasalar değil, ortak akıl ve temel insan hakları çizer. Otoriter uygulamaların kimseye fayda sağlamadığı ama arkasında sayısız gözyaşı ve yıkım getirdiği, tarihsel birçok örnekle sabittir. Barolar olarak meslektaşlarımızın sonuna kadar yanındayız, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız.”

ADANA BAROSU BAŞKANI AV. MENGÜCEK GAZİ ÇITIRIK
AMASYA BAROSU BAŞKANI AV. AHMET MELİK DERİNDERE
ANKARA BAROSU BAŞKANI AV. HAKAN CANDURAN
ANTALYA BAROSU BAŞKANI AV. ALPER TUNGA BACANLI
AYDIN BAROSU BAŞKANI AV. GÖKHAN BOZKURT
BİLECİK BAROSU BAŞKANI AV. HALİME AYNUR
BURDUR BAROSU BAŞKANI AV. RAMAZAN GEDİK
ÇANAKKALE BAROSU BAŞKANI AV. BÜLENT ŞARLAN
ÇORUM BAROSU BAŞKANI AV. ALTAN AKPINAR
DENİZLİ BAROSU BAŞKANI AV. MÜJDAT İLHAN
ERZURUM BAROSU BAŞKANI AV. TALAT GÖĞEBAKAN
ERZİNCAN BAROSU BAŞKANI AV. CEMALETTİN ÖZER
GAZİANTEP BAROSU BAŞKANI AV. BEKTAŞ ŞARKLI
GİRESUN BAROSU BAŞKANI AV. GÜLTEKİN UZUNALİOĞLU
HATAY BAROSU BAŞKANI AV. EKREM DÖNMEZ
ISPARTA BAROSU BAŞKANI AV. GÖKMEN HAKKI GÖKMENOĞLU
KARABÜK BAROSU BAŞKANI AV. RIDVAN ERDOĞAN
KARAMAN BAROSU BAŞKANI AV. OKTAY YILMAZ
KOCAELİ BAROSU BAŞKANI AV. SERTİF GÖKÇE
MERSİN BAROSU BAŞKANI AV. ALPAY ANTMEN
MUĞLA BAROSU BAŞKANI AV. CUMHUR UZUN
OSMANİYE BAROSU BAŞKANI AV. DİLEM AKSOY
SAKARYA BAROSU BAŞKANI AV. ZAFER KAZAN
YOZGAT BAROSU BAŞKANI AV. MEHMET ŞİMŞEK
ZONGULDAK BAROSU BAŞKANI AV. İBRAHİM KEREM ERTEM