Afyon’da dört yıl önce 25 askerin hayatını kaybettiği mühimmat deposu patlamasından sonra olay yeri inceleme ekiplerince çekilen fotoğraflardan 218’inin kayıp olduğu anlaşıldı. Dahası, kayıp fotoğrafları kurtarması için başvurulan TÜBİTAK, “yürüttüğü projelerin yoğunluğunu” gerekçe göstererek, talebi reddetti. Afyon Davası’na bugünEskişehir Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde devam ediliyor.

İsmail Saymaz’ın Radikal’de yer alan haberine göre, Afyon Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nda, 5 Eylül 2011’de bir cephanelik deposuna mühimmat taşındığı sırada meydana gelen patlamada 25 asker can vermişti. Üç subay hakkında Eskişehir Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Ailelerin talebi üzerine Afyon İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü’nden olay yeri incelemesine ilişkin görüntü ve fotoğraflar istendi. Jandarma’dan bir CD ve bir DVD, Emniyet’ten de beş DVD ve 14 DVD-R gönderildi.

Ailelerin avukatları tarafından yapılan incelemede, 218 fotoğrafın eksik olduğu saptandı. Bunun üzerine geçen 11 Haziran’da TÜBİTAK’a yazı yazılarak, fotoğraflarda herhangi bir silme işleminin olup olmadığı, varsa geri getirilme olanağının bulunup bulunulmadığı soruldu. TÜBİTAK’tan 3 Temmuz’da verilen yanıtta, “kuruma bağlı birimlerin adli inceleme yapmasına yönelik kanuni bir yükümlülüğünün olmadığı” belirtildi. Ayrıca “Kurumumuz tarafından yürütülmekte olan projelerin yoğunluğunun müsaade ettiği nispette adli analiz talepleri karşılanmaya çalışıldığından olumlu cevap verilememektedir” denildi. Bunun üzerine, aynı talep Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı’na yöneltildi.

Avukat Altan Ulutaş, incelemeyi yapması gereken asıl kurumun TÜBİTAK olması gerektiğini vurguladı. Bu arada, mahkeme başkanı ve savcısının tayin olduğunu anlatan Ulutaş, değişikliği olumlu bulduklarını da ekledi.