22 yıldır hapishanede olan şair İlhan Sami Çomak, Çarşamba günü saat 13.30'da Çağlayan'daki İstanbul Adiyesi 4.Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak duruşması öncesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a mektup yazdı. 

Çomak mektununda İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren yargılamanın adil olmadığını belirterek şöyle dedi:

“Başlangıçta heyetin isteksizliğini görünce bugün itibariyle iyimser bir değerlendirme olduğuna kanaat getirdiğim, yeniden değil, tekrar yargılama yaptığı fikrine ulaşmıştık. Ne ki tekrar yargılamaya dahi başvurmadan sadece aleyhime olabilecek tanıkları dinlemek çabasında olup işkenceyle imzalatılan gözaltı tutanaklarını esas aldığını görünce yapılanın özet, daha bilinir ifadeyle bir nevi fast food yargılama olduğunu gördük.

"Dikkat çeken önemli noktalardan biri de yargılamanın şu ana kadar esas olarak daha önceleri beraat ettiğim iddialar üzerinde odaklanıyor olmasıdır. Ceza almama temel oluşturan iddialara ilişkin hiçbir sağlıklı muhakeme yok ortada. Suçsuzluğumu gösteren deliller ise dikkate bile alınmamakta... Bu konuların aydınlanması için avukatlarımın çabası mahkeme heyeti tarafından bloke ediliyor. İstediğimiz tanıklar dinlenmiyor, yazışmalar yapılmıyor.

"Kanımca bunun açık ve tek bir sebebi var: Delilsizlik. DGM'nin gerekçeli kararında bile ceza almama yolaçan iddialara dair açık şekilde herhangi bir delil olmadığı vurgulanıyor. Buna rağmen, sadece işkenceyle imzalatılan ifadeler esas alınarak hüküm kurulma yoluna gidilmiş. 22 yıl önce olmayan deliller, elbette bugün de olamaz! İş böyle olunca heyet, muhakem yaptığının görülmesi açısından beraat ettiğim iddialara eğilmekte, bu şekilde zevahiri kurtarma cehdine girmektedir. İstediğimiz tanıkların dinlenmesi, yazışmaların yapılması halinde suçsuzluğum ortaya çıkacaktır. Zira bana, olmayan olaylardan dolayı ceza verilmiş durumda. Mahkeme bunun farkında ama aksi ortaya çıkarsa ''tutarlılık''tan taviz verilmiş olacak!”

Mektubun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

DAVA SÜRECİ

Dava sürecini Bianet derledi:

21 yaşında cezaevi

1973 doğumlu Çomak, 1994’te 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken polis tarafından gözaltına alındı.

“PKK adına orman yakma” ve “Bölücü faaliyette bulunma” suçlamalarıyla tutuklandı.

6 yıl tutuklu yargılama sonu müebbet

Davası altı yıl sürdü. Orman yakmak suçlaması düşerken, 2000 yılında Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından PKK'ye üye olmak; molotoflu saldırılar düzenlemek, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde silahlı çatışmaya girmek; karakola saldırı gibi eylemlere katılmakla suçlanarak müebbet hapse mahkum edildi.

Çomak’a verilen ceza Yargıtay tarafından yine 2000 yılında onandı.

AİHM “YENİDEN YARGILANSIN” DEDİ

Çomak iç hukuk yolları tükendiği için 2001’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu ve DGM’de askeri hakim tarafından yargılandığını, hakimin tarafsız olmadığını, bu nedenle de adil yargılanmadığını belirtti.

AİHM, 2006’da Çomak’ın adil yargılanmadığına hükmetti ve Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum ederek Çomak’ın yeniden yargılanmasına karar verdi.

AİHM KARARI SEKİZ YIL GECİKMELİ UYGULANDI

Sekiz yıl aradan sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Ocak 2014’te yeniden yargılanma talebini haklı buldu.

Yeniden yargılama kararının ardından Çomak 11 Mart 2014, 5 Eylül 2014, 1 Temmuz 2015 ve 12 Nisan 2016’da mahkemeye çıktı, her seferinde tutuksuz yargılanma talebi reddedildi.

AYM REDDETTİ

Yerel mahkemede tutuksuz yargılanma talebi “kaçma şüphesi ve delilleri karartma tehlikesi” olduğu gerekçesiyle reddedilen Çomak, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Ancak AYM, Çomak’ın tutuksuz yargılanma talebini 28 Ekim 2015’te reddetti.