Davada, Albay Cemal Temizöz ile korucubaşı olan Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ’ın da aralarında bulunduğu 8 sanığa beraat kararı verildi.

Şırnak Cizre’de 1993-95 yıllarında 21 kişinin gözaltında kaybedilmesi ve faili meçhul cinayetle öldürülmesiyle ile ilgili davanın karar duruşması Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

İMC'de yer alan habere göre, Albay Cemal Temizöz ile korucubaşı olan Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ’ın da aralarında bulunduğu 8 sanığın yargılandığı JİTEM davasının karar duruşması tamamlandı.

Eskişehir 2.Ağır Ceza Mahkemesi, dosyanın bir numaralı sanığı Albay Cemal Temizöz ile korucubaşı Kamil Atağ hakkında “Suç işlemek için teşekkül oluşturma” suçunu düşürdü ve beraat kararı verdi.

Ne olmuştu?

1993-1995 yılları arasında Şırnak’ın Cizre ilçesinde Temizöz Davası kapsamında görülen 21 insan öldürüldü. Olayın üzerinden 22 yıl geçti, açılan dava kapsamında 48 duruşma görüldü ve birbiriyle tutarlı birçok tanık ifadesi alındı.

Davanın sanıkları, Dönemin Cizre İlçe Jandarma Komutanı olan Cemal Temizöz, Kamil Atağ, Kukel Atağ, Temer Atağ, Adem Yakin, Abdulhakim Güven, Hıdır Altuğ ve Burhanettin Kıyak.

Sekiz sanık, eski Türk Ceza Kanunu (TCK) uyarınca “suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturma ve bu teşekküle üye olma, öldürmeye azmettirme ve öldürme” suçlarından yargılanıyor. Sanıkların hepsi tutuksuz.

Savcı Hasan Ali Erkan 18 Haziran 2015 tarihli duruşmada “suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturma ve bu teşekküle üye olma, adam öldürmeye azmettirme ve adam öldürme suçlarından” 48 duruşmadır yargılanmakta olan, davanın en önemli sanığı Emekli Jandarma Kıdemli Albay Cemal Temizöz dahil 8 sanık için “tanıkların ifadelerinin ve olaylarla ilgili kesin, inandırıcı ve vicdani kanaate uygun delil bulunmadığı” gerekçesiyle ayrı ayrı beraat talep etti.

Olaydan ancak 16 yıl sonra Diyarbakır’da açılabilen dava 2014’te Cizre’ye, 2015 başında da “güvenlik gerekçesiyle” Eskişehir’e nakledildi. En az 20 müşteki ve avukatları her duruşma için 1330 kilometre yol katediyor.