İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Gençlik Komisyonu, 2016 yılında ifade, toplantı ve gösteri özgürlüğü kapsamında demokratik haklarını kullanan ve bu nedenle haklarında soruşturma açılan, gözaltına alınan ve tutuklanan öğrencilerle ilgili veri-izleme raporu oluşturdu.

Buna göre sadece Adana'da 377 üniversite öğrencisi hakkında cezai soruşturma başlatıldı. 5 öğrenci ise cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Raporda; daha çok kitlesel olarak yapılan basın açıklamaları nedeniyle açılan soruşturma dosyalarının içerikleri kısaca belirtildi.

İHD'nin raporunda şu istatistiki bilgilere yer verildi:

Halen savcılıkta soruşturma aşamasında olan dosya sayısı 29

Davası açılmış ve halen devam etmekte olan dosya sayısı 23

Soruşturma ve dava açılan kadın öğrenci sayısı 105

Soruşturma ve dava açılan erkek öğrenci sayısı 272

Savcılıkta soruşturması olan ve davası devam eden öğrenci sayısı 311

Beraat kararı verilen öğrenci sayısı 11

Ceza verilen öğrenci sayısı 41

Savcılıkta takipsizlik kararı verilen öğrenci sayısı 14

Tutuklu bulunan öğrenci sayısı 5

İHD Adana Şubesi'nden yapılan açıklamada güvenlik politikaları ve uygulamaları nedeniyle tüm hak ve hürriyetlerin kısıtlandığı kaydedildi.

İHD'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Toplumsal olaylara karşı demokratik tepkisini dile getiren tüm kesimler üzerindeki baskı politikalarına,uygulamalarına, çıkarılan Kanun Hükmündeki kararnamelerle (KHK) yasal meşruiyet kazandırılmaya çalışılmaktadır. Gerek Tüm Türkiye’de gerekse Adana özelinde Yüzlerce üniversite öğrencisi hakkında soruşturmalar açılmış ve yüzlerce öğrenci, hürriyeti bağlayıcı ceza tehditleri ile karşı karşıyadır.

Sorunun temel çözümü; Özgürlük ve Güvenlik denkleminde, Özgürlük ve demokratik yaşam alanının genişletilmesi,ifade ve toplanma özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılarak gerekli yasal düzenleme ve pratiğinin ortaya konulması, evrensel hukuk ilkelerine aykırı Kanun Hükmünde kararnamelerle (KHK) ortaya çıkan yeni idari yürütme anlayış ve pratiğinden vazgeçilmesi, OHAL’in derhal kaldırılması gerekmektedir. Toplumsal dinamiğin en canlı kesimini oluşturan üniversite öğrencilerine karşı yapılan tüm baskı politika ve uygulamalarından derhal vazgeçilmesi gerekmektedir." (Haber Merkezi)