İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Avrupa Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EMHRN), İnsan Hakları Haftası nedeniyle İHD Genel Merkezi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı ve Avrupa Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EMHRN) Örgütlenme Özgürlüğü ve Çalışma Grubu Kordinatörü Berenice Michard katıldı.

Ortak açıklamayı İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan yaptı. Türkdoğan, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 64. yıldönümü olduğunu hatırlatarak, Evrensel Bildirge'de yer alan hak ve özgürlüklere dayalı uluslararası bir düzenin kurulmadığını söyledi.

2012 yılında Türkiye açısından bakıldığında Kürt sorununun, insan hakları ve demokrasi sorununun temel halkası olduğunu vurgulayan Türkdoğan, "Siyasal iktidarın Kürt sorununda izlediği güvenlik politikası çözümsüzlüğü derinleştirmiş, KCK adıyla anılan polis operasyonlarıyla Kürtlere, toplumsal muhalefete ve tabi ki BDP’ye uygulanan yargı yoluyla baskı politikası halklar arasında duygusal kopuşa giden süreci hızlandırmıştır" dedi.

'ROBOSKİ İÇİN ADALET ARAYIŞIMIZ SÜREKLİ ENGELLENDİ’

Türkdoğan, 29 Aralık 2011'de Roboski'de 34 kişinin savaş uçakları ile katledildiğini hatırlatarak, "Roboski için adalet arayışlarımız sürekli engellendi," dedi ve olayın üzerinden bir yıl geçmesine karşın hala sorumluların ortaya çıkarılamadığının altını çizdi.  

Türkdoğan, polis şiddetinin 2012 yılında da devam ettiğini belirterek, "Yargısız infaz, dur ihtarı ve rastgele ateş açma sonucu 35 kişi yaşamını yitirmiştir. Aynı dönemde 19 faili meçhul cinayet işlenmiş, cezaevlerinde, 13'ü Şanlıurfa Cezaevinde yanarak olmak üzere, 69 kişi, gözaltı merkezlerinde ise 9 kişi şüpheli bir biçimde yaşamını yitirmiştir" diye kaydettti.

TİHV'E İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE BAŞVURUSU SAYISI 506

2012 yılında "İşkenceye sıfır tolerans" söyleminin lafta kaldığını söyleyen Türkdoğan, Kasım ayı sonuna kadar TİHV’e yapılan işkence ve kötü muamele başvuru sayısının 506 olduğunu söyledi. "Vicdani retçilerin 2012'de AİHM’in 'sivil ölüm' olarak nitelediği ağır muamelelere maruz kalmalarına yol açan uygulamalar devam etmiştir" diye konuşan Türkdoğan, Türkiye'nin AİHM kararlarını yerine getirmediğini ifade etti.

TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜNE CİDDİ MÜDAHALE

2012 yılında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü hakkına yönelik ciddi müdahaleler olduğunu söyleyen Türkdoğan, müdahaleler sonucu 4 kişinin yaşamını yitirdiğini 555 kişinin de yaralandığını söyledi. Türkdoğan, yaşanan ölümlerde kimyasal gazlarınını etkisinin fazla olduğuna dikkat çekerek, kimyasal gazların kullanımandan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

'ASKER ÖLÜMLERİ CİNAYETTİR’

Kışlalarda yaşanan asker ölümlerinin vahim boyutlara ulaştığını belirten Türkdoğan, "Asker ölümleri bize göre cinayettir. 2002-2012 yılları arasında 93 asker intihar etmiştir. İşkence ve kötü muamelenin yoğunluğu, şikayet mekanizmalarına ulaşma konusunda yaşanan sıkıntılar ve denetim eksikleri ve baskılar zorunlu askerlik hizmeti yapan kişilerde çaresizlik duygusunun artırarak intihara yol açmaktadır" dedi

TUTUKLU SAYILARINDA ARTIŞ

Türkdoğan, 2012 yılında cezaevlerinde tutulan tutukluların sayısında artış olduğuna dikkat çekerek 31 Mayıs 2012 itibariyle cezaevlerindeki tutuklu sayısının 125 bin 100 olduğunu kaydetti. Türkdoğan, "Mahpusların 35 bin 432 tutuklu, 89 bin 668 hükmen tutuklu ve hükümlüdür. 16 Haziran 2012 tarihinde Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi’nde çıkan yangın sonucu 13 mahpusun ölmesi ve 5’nin de yaralanması aşırı doluluğun bir sonucudur. Her ne kadar 5 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 3. Yargı Paketinden sonra mahpus sayısında bir azalma olduysa da o tarihten bu yana yine eski seviyesine ulaştığını düşünmekteyiz" dedi.

TUTUKLU AĞIR HASTALAR TAHLİYE EDİLMİYOR

Türkdoğan, cezaevlerinde 253 tutuklunun ağır hastalıklar nedeniyle tahliye edilmeyi beklediğini dile getirerek bu ağır hastaların tahliye edilmediğini belirtti.