Karaman’ın Ermenek ilçesinden tazminat ve ücret alacakları için Ankara’ya yürümek isterken gözaltına alınan 10 kişi yaklaşık 20 saatin ardından serbest bırakıldı.

Bağımsız Maden- İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Karaman Valiliği'nin yürüyüşe ilişkin yasak duyurusunu madencilere müdahale gerçekleştikten sonra duyurduğunu belirterek, "Kanunsuz bir emir uygulandığını ve kanunsuz emirle halka saldırıldığını, madencilerin sadece kendi haklarını aradığını, patronların çıkarının korunması için müdahalede bulunulduğu açığa çıkmış oldu" dedi.

Somalı madenciler de Ermenek’teki arkadaşlarına destek oldu.

4 KİŞİYE ADLİ KONTROL ŞARTI

Ankara’ya yürümek isteyen madencilerden 9’u dün jandarma tarafından, madenci İbrahim Yılmaz'ın oğlu Mertcan Yılmaz da dün darp raporu almak için gittiği Ermenek Devlet Hastanesi’nde polis tarafından gözaltına alınmıştı.

Madenciler bugün Ermenek Adliyesi’nde savcıya ifade verdikten sonra sulh ceza hakimliğine sevk edildi. 10 kişi bugün yaklaşık 20 saat gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakıldı. 4 kişi adli kontrol şartıyla salıverildi.

Adli kontrol şartına madencilerin avukatları itiraz etti.

'VALİLİK YASAĞI MÜDAHALEDEN SONRA DUYURDU'

Dünkü arbedenin ardından darp raporu alan kolluk görevlisi sayısının 18’e çıktığı öğrenildi. Bağımsız Maden- İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal ise Karaman Valisi Mehmet Alparslan Işık ile görüştü.

Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, jandarmanın madencilere saat 15.00 sularında müdahalede bulunduğunu Karaman Valiliği'nin ise 'yürüyüşü yasaklamasına ilişkin kararı' saat 21.10'da web sitesine koyduğunu söyledi.

Aksu, "Kanunsuz bir emir uygulandığını ve kanunsuz emirle halka saldırıldığını, madencilerin sadece kendi haklarını aradığını, patronların çıkarının korunması için müdahalede bulunulduğu açığa çıkmış oldu" dedi.

SOMA’DAN ERMENEK’E DESTEK

Ermenekli madenciler Manisa’nın Soma ilçesindeki meslektaşlarından destek geldi. Bağımsız Maden- İş Sendikası Genel Merkezi önünde basın açıklaması yapan madenciler, arkadaşların haklarının verilmesini istedi.

Madenciler adına konuşan Bağımsız Maden İş Yöneticisi Resul Demir, talepler karşılanmazsa Ankara’ya kendilerinin de yürüyeceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Madencilerin iş yerlerindeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerçekleştirilemeyecek bir talep mi ki bu sözün karşısına geçip, patronu koruyup kollayıp, alay eder gibi bu insanları oyalıyorsunuz. Madencilerin maaşlarını istemeleri gerçekleşmeyecek bir talep mi ki madencilerin yaşadıkları kentte fiili sıkıyönetim ilan ediyorsunuz. Kırk yıldır dededen, toruna madencilerin tazminatlarına çöken Özbeyler’e gücü yetmeyen devlet madencinin karşısında güç gösteriyor.”

'VALİ, ÇÖZÜM SÖZÜ VERMİŞTİ'

Serbest bırakılan madencileri adliye önünde bekleyen arkadaşları karşıladı. Madencilerin örgütlendiği Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, adliye önünde yaptığı açıklamada, “Karaman Valisi tarafından müzakere masası kuruldu. Vali defalarca ‘Patronu bu masaya getireceğim, bu sorununuz çözülecek’ dedi. 88 güne kadar geldik. Bu devlet en son bu sorunu çözülemeyeceğini ifade etti. Biz 88 gündür ifade ediyoruz, haklıyız. Dün en son devlet Özbeyler’in ifade etmiş olduğu ‘haksızsınız’ dedi. 10 arkadaşımızı gözaltına aldı. Buradan sesleniyoruz, biz maden işçisiyiz ve haklıyız” diye konuştu.

'ÜZEREMİZE GELEN ÖZBEY KANUNLARI'

Maden işçisi Barış Karagöz ise haklarını alıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ederek, “Biz kanunlar üzerinden her şeyi yapmaya çalışıyoruz ama bizim üzerimize gelen kanunlar Özbey kanunları. Biz devletimizin anayasası üzerinden gelsinler üzerimize istiyoruz. Sadece haklarımızı istiyoruz, Özbey kanunlarıyla, coplarıyla, biber gazlarıyla bizim üzerimize gelmesinler” diye vurguladı.

'BİZ HANGİ DEVLETE GÜVENECEĞİZ?'

Maden işçisi İbrahim Yılmaz’ın oğlu Mertcan Yılmaz da dün darp raporu almak için gittiği Ermenek Devlet Hastanesi’nde polis tarafından gözaltına alınmıştı. Baba Yılmaz dün oğlunun haksız şekilde gözaltına alındığını söyleyerek, “Dünden beri bu sorunun cevabını bulamadım. Biz hangi devlete güveneceğiz. Biz coplayan devlete mi, Hatem, Fehmi Özbey’i koruyan devlete mi?” diye sordu.

Kaynak: Anka