Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan hasta tutuklular Muzaffer Çakmak (65) ile Feridun Günbeği (60), koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen tahliye edilmiyor. KOAH, kronik astım, kalp yetmezliği ve kemik erimesi hastalıkları bulunan Çakmak ile Çölyak hastası olan Günbeği’nin avukatı Hidayet Enmek, müvekkillerinin tahliye edilmeyerek ölüme terk edildiğini belirtti. 
 
DTK İLLEGALİZE EDİLMEK İSTENİYOR
 
Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik askeri operasyonun başlatıldığı 9 Ekim 2019 tarihinde kentte yapılan ev baskınlarında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan müvekkillerinin yaşamsal sorunlarının bulunduğunu paylaşan Av. Enmek, tutukluluğun sonlandırılmasını istedi. Müvekkillerinin, illegalize edilmek istenilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyesi olmaktan tutuklu bulunduklarına değinen Enmek, “DTK üyesi ya da delegesi olmak örgüt üyeliğine delalet midir? Ya da illegal faaliyetler midir? Bakın DTK bölgenin en büyük sivil toplum kuruluşudur. Peki, bu insanlar neden tutuklandılar? Biz bu yargılamada eş zamanlı talimatlar doğrultusunda DTK’yi ilegalize ederek faaliyetlerini kısıtlamak, toplumsal meşrutiyetini bitirmek amacı ile yapıldığını gördük. Müvekkillerimiz bu çerçevede tutuklandı. Söz konusu iddialar için ceza mahkemesine yaptığımız taleplerimize cevap verilmiyor. Onlarda tıkanmış durumdalar” diye konuştu. 
 
ÖLÜME TERK EDİLDİLER
 
Salgından kaynaklı müvekkillerinin sağlığından endişe duyduklarını ifade eden Enmek, müvekkillerinin hastalıklarına dikkati çekerek, yaptıkları tahliye başvurularının dikkate alınmadığını belirtti.  Enmek, müvekkillerinden Çakmak'ın duruma işaret ederek, "Müvekkilimiz hala cezaevinde ve zor koşullarda hayatını idame ettirmekte. Hepimiz biliyoruz ki koronavirüsün en çok etkilediği kişiler kronik hastalığı olan kişiler. Ancak yargı makamları müvekkilimizin tutukluluk halinin devamına karar vererek, aslında müvekkilimizi cezaevinde ölüme terk etti" dedi.  
 
Bir diğer müvekkili Günbeği'nin de Çölyak hastası olduğuna değinen Enmek, "Bu çok ağır, tedavisi olmayan bir hastalık. Çölyak hastası bir kişi gluten içeren hiçbir gıdayı tüketemiyor. Müvekkilimiz özel gıda verilmesi gereken bir kişi. Ailesi aracılığı ile kendisine gönderilmeye çalışılıyor ama verilmesi gereken malzemelerin verilmesi haftaları alıyor. Bu durumdan kaynaklı müvekkilimizin vücut direnci gittikçe düşüyor. Bakın Çölyak hastası biri askere dahi alınmazken, müvekkilimiz tutuklanıp cezaevine konuldu" diye konuştu. 
 
ÇİFTE STANDART
 
Müvekkillerinin "bilinçli" olarak ölüme terk edildiğini vurgulayan Enmek, “Yargı makamı resmen ‘ölsünler ya da yaşasınlar fark etmez bizim için” diyor. Sürekli tahliye taleplerimizin reddedilmesinden biz bunu görüyoruz. Cumhurbaşkanı kararnamesi ile 65 yaş ve üzeri insanlara sokağa çıkma yasağı getirildi. Yine, kronik hastalığı bulunan insanların dışarı çıkmamaları yönünde uyarılar yapılıyor. Peki, bu kararlar alınırken cezaevinde kronik hastalığı olan ve 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan bu insanlar için ne yapıldı? Bu bir çifte standarttır. Bu insanlar siyasi düşüncelerinden dolayı ölüme terk ediliyorlar. Müvekkillerimiz hakkında hiçbir somut delil yok. Yargılamanın ileriki aşamasında haksız bir tutuklama olduğu için müvekkillerimiz serbest kalacaktır. Ama isteriz ki canımızı acıtacak ve telafisi olamayacak bir durum yaşanmadan müvekkillerimizin tahliye edilsin” diye seslendi. 
 
TUTUKLAMA SÜRECİ 
 
Türkiye ve desteklediği paramiliter güç olan Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik 9 Ekim 2019 tarihinde başlattığı saldırıların gecesinde Urfa’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticileri, sendikacılar ve öğrenciler gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 66 kişiden 29’u “DTK üyesi ve delegesi olmak”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Örgüt üyesi olmak” iddiaları ile tutuklanmış ve Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulmuştu. Tutuklulardan 4’ünün dosyası gençlik faaliyetleri kapsamında ayrılırken, DTK kapsamında yargılanan 25 kişiden 18 kişi sonrasında yapılan yargılamalarda tahliye edilmişti. Yine, gençlik faaliyetleri kapsamında tutuklanan 4 kişi de ilk duruşmada tahliye edilmişti. 
 
DTK faaliyetleri kapsamında tutuklu bulunan Eğitim Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Leyla Mumin, Vahit Akgün, Muzaffer Çakmak, Feridun Günbeği, Kemal Kültür, Songül Arpa ve Ahmet Yenilmez’in ise, haklarında açılan dava yargılamaları halen devam ediyor. 

Kaynak:MA