Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından en küçüğü 2, en büyüğü 12 yaşında olan 8 çocuk hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Sur ilçesinde abluka altındaki mahallelerden 3 Mart günü çıkarılan ve en küçüğü 2, en büyüğü 12 yaşında olan 8 çocuk hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından “örgüt üyesi olmak” talimatıyla soruşturma kararı verildi.

Skandalın yansıdığı belgede, R.A. (7), M.A. (6), Ö.A. (3), G.A. (11), Ş.T. (10), B.T. (2), T.A. (8) ve K.Ş. (12) adlı çocuklar, “Terör örgütüne üye olmak” ile itham edildi.

Savcılık soruşturma tutanağında şu ifadelere yer verdi: “Çocukların yaşları 12'den küçük olduğundan kimlik tespiti yapılarak yurda teslim edilmesi, çocuklardan B.T'nin geçici olarak bakıma muhtaç olduğundan TEM Şube Müdürlüğü'nde işlemleri yapılan annesine teslim edilmesi ve bu çocuk ile birlikte 12 yaş altındaki diğer tüm çocuklarla ilgili koruma kararı aldırılması.

Yoklama tutanağında belirtilen hususlar maddi gerçeğin araştırılması ve adli bir yargılamanın yapılabilmesi için lehte ve aleyhte olan delilleri toplamak ve muhafaza altına alabilmek üzere el konulan olay, yakalanan kişiler ve uygulanan tedbirler hakkında Cumhuriyet Savcısı derhal bilgilendirilmiştir. Yukarda belirtilen emir ve talimatlar alınmıştır.”

Sur'dan aileleriyle birlikte 3 Mart günü çıkarılan 8 çocuk bir süre yetiştirme yurtlarında kaldıktan sonra gelen tepkiler ve ailelerin başvurusu üzerine ailelerine verilmişti.

2 yaşındaki B.T. ise şuanda annesi Remziye Tosun ile birlikte Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuluyor.

(Kaynak: DİHA)