Özden ATİK / AHT

 

GAZİANTEP’te 15 yıl önce baklava çaldıkları gerekçesiyle 9 yıl hapis cezasına çarptırılan çocukların davasına benzer bir dava İstanbul’da açıldı.

 

Cihangir’de bir markette 14 Haziran gecesi saat 23.00 sıralarında alarm çaldığı ihbarı üzerine polisler olay yerine gitti. Polis görgü tanıklarının ifadesine göre, camı taşla kırıp bir şeyler çalan saçları yandan kazıtılmış şüpheliyi aramaya başladı.

 

‘AÇTIM, PARAM YOKTU’

15 dakika geçmeden şüpheli bulundu. Parkta banka oturmuş, poğaçaları yiyordu. Hemen gözaltına alındı. Suçunu itiraf eden Selim Sercan K., “Açtım, param da yoktu” dedi. Market sahibi sadece 2 poğaça ve 2 meyve suyu çalındığını, paralara dokunulmadığını görünce şikâyetçi olmadı.

 

PARAYA DOKUNMAMIŞ

Selim Sercan K., ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Ancak yasalar çok ağırdı. Soruşturma sonunda Selim Sercan K.’ye, “nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal, mala zarar verme ve kilitlenmek suretiyle muhafaza altına alınmış eşyayı çalma” suçlarından 4 yıldan 12.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

 

HUKUKÇU GÖRÜŞÜ

‘İHTİYAÇ DİKKATE ALINMALI’

Prof. Fatih Selami Mahmutoğlu: Bu suçta şikâyet şartı aranmaz. Kişi hırsızlık suçunu ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için işlenmişse, cezada indirim yapılabileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.

 

‘İNSANİ DEĞERLER UNUTULMUŞ’

Savunma Avukatları Derneği Başkanı Muhittin Köylüoğlu: Şüphelinin amacı hırsızlık değil. Hâkimlerimiz, savcılarımız memur gibi davranıyorlar, insani duygularından uzaklaşmışlar, insani değerleri tamamen unutmuşlar.