Muğla’nın Milas İlçesi’nde bulunan Metruk Tuzla Sulak Alanı’nda nesli tükenme tehlikesi altında olan Tepeli Pelikan’ın da içinde bulunduğu toplam 197 kuş türü, kaçak yapılar ve sanayi atıklarının sulak alana dökülmesinden kaynaklı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Gökhan  Öner’in Dihaber’den aktardığına göre, 52 kuş türünün sulak alan içerisinde ürediği tespit edilmiş. Üreyen türler dışındaki 37 türün alanda yalnızca göç ve kış döneminde görüldüğü, 2 türün alan için yaz göçmeni olduğu, 11 kuş türünün alandan sadece ilkbahar ve sonbahar göç dönemlerinde geçiş yaptığı tespit edilmiş.

KORUMA ALTINA ALANIN KUŞLAR DA YOK OLUYOR

Alandan literatür verileri dahilinde gözlenen toplam tür sayısı 197 olup, bu türlerden 146 tanesi Bern Sözleşmesi kapsamında Ek-2 listesinde olup koruma altında. Küresel ölçekte canlı türlerinin tehdit durumlarını kategorize eden kırmızı listeye göre ise, alanda nesli tehlike altında olan kuş türü Tepeli Pelikan da bulunmakta.

Buna ek olarak aynı listede yer alan tehdide girmeye yakın (NT- Near Threatnet) olarak değerlendirilen Ada Martısı (Larus audouinii), Kevan Çulluğu (Numenius arquata), Pasbaş Patka (Aythya nyroca), Bozkır Delicesi (Circus macrourus), Gökkuzgun (Coracias garrulus), Aladoğan (Falco vespertinus), Çamur Çulluğu (Limosa limosa) olmak üzere 7 kuş türü bulunuyor.

ENDEMİK BİTKİ TÜRLERİ DE TEHDİT ALTINDA

Tuzla Sulak Alanı içerisinde bulunan 3 endemik bitki türü olan Çan Çiçeği, Sığır Kuyruğu, Sıraca Otu ve Ege bölgesinde sık görülen Ova Kurbağası yaratılan çevre kirliliğinden kaynaklı yok olma tehdidi altında. 2001 yılında önemli kuş alanı olarak tanımlanan Tuzla Sulak Alanı içerisinde Arkeolojik ve Doğal SİT alanları da bulunuyor.

Bargilya antik kenti 1’inci derece arkeolojik SİT alanı içerisinde bulunurken, ayrıca alanın kuzeydoğu ve batı bölümleri 1’inci Derece Doğal SİT ve etrafında ise 3’üncü Derece Arkeolojik SİT alanları bulunmakta.

TEHDİTLERDEN BİRİ SANAYİ ATIKLARI

Tuzla Sulak Alanı’nda yaşayan ve konaklayan kuşların sayılarındaki düşüşün en büyük nedenlerinden birinin hava karardıktan sonra otomatik silahlarla kaçak olarak yapılan avlanmalar olduğunun altını çizen ekolojist Ahmet Ulukut, “Diğer bir neden ise başta Boğaziçi mahallesi olmak üzere çevredeki yerleşim yerlerinde arıtma sisteminin olmaması ve Metruk Tuzla Sulak Alanı’na akan Mazi Çayı ve Kemikler dereleri ile taşınan sanayi atıklarıdır” dedi.

KAÇAK YAPILAR KUŞLARIN YAŞAMINI TEHDİT ETMEKTE

1990 yılından beri çevre mücadelesi yürüten Lon Briet Mutlu, Metruk Tuzla Sulak Alanı’nda gün geçtikçe kuş türü ve sayısında azalmanın olduğunu kaydetti. 2005 yılında yaptıkları sayımda sulak alanda 4 binin üzerinde Flamingo kuş türünün olduğunu aktaran Mutlu, 2017 Şubat ayında yaptıkları sayımda ise bunun 500’e düştüğüne dikkat çekti.

Metruk Tuzla Sulak Alanı’nda kuş türü ve sayısındaki en büyük düşüşün insan baskısı olduğunu vurgulayan Mutlu, “Buradaki en büyük problem, sulak alan ilan edilen Metruk Tuzla Sulak Alanı’nda yönetmeliğin uygulanmamasıdır. Sulak alanın büyük bir bölümü SİT alanıdır. Sulak alan üzerinde yapılan kaçak yapılar sulak alanın durumunu daha da kötü bir hale getirirken, kuş sayısında önemli oranda düşüşü sağlamakta. Sulak alanda yapılan kaçak yapıların atık suları sulak alana akmakta. Bu durumda Metruk Sulak Alanı’nın pis kokmasına neden olmakta. Bu pis koku ve sular da kuşların yaşamını tehdit etmekte” diye konuştu.