12 Eylül darbesi döneminde henüz 19 yaşındayken girdiği cezaevinde hayatının 35 yılını geçiren Hasan Gülbahar, Anayasa Mahkemesi’nin hakkında verdiği “hak ihlali” kararının ardından cezasının mahsup edilmesiyle tutuklu bulunduğu Tekirdağ Cezaevi’nden tahliye edildi.

Kamuoyunda “12 Eylül’ün son mahkumu” olarak bilenen Hasan Gülbahar, 1981 yılında henüz 19 yaşında iken “TİKKO üyeliği” suçlamasıyla tutuklanıp, yargılandığı Adana 2 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce 1983’te müebbet hapisle cezalandırıldı.

1991’de Malatya Ağır Ceza Mahkemesi, koşullu olarak salıverilmesi yasasıyla Gülbahar’ı tahliye etti. Deneme süresi içerisinde Gülbahar, 1995 yılında başka bir suç nedeniyle Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla 12 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

2013 yılında çıkarılan 4. yargı paketiyle, İnfaz Yasası’na “7 Kasım 1982 tarihinden önce işlemiş olduğu bir suç dolayısıyla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olan kişi hakkında, mahkum olduğu cezanın infazı sürecinde koşullu salıverildikten sonra deneme süresi içinde işlediği yeni bir suç sebebiyle koşullu salıverilme kararı geri alınamaz” şeklinde hüküm getirildi.

1.5 YIL ÖZGÜR KALDI 

Yapılan bu yasa değişikliğinin ardından Gülbahar’ın tahliyesi için Ankara 12. Ceza Mahkemesi’ne başvuruldu. Mahkeme, Gülbahar’ı 11 Mayıs 2013’te tahliye etti. Adalet Bakanlığı, kanun yararına bozma yoluna gitti. Gülbahar, 1,5 yıl özgür kaldı. Ancak Yargıtay, 5 Haziran 2014’te söz konusu yasanın Gülbahar için uygulanmayacağı yönünde bir karara imza attı ve Gülbahar’ın aldığı 12,5 yıllık hapis cezasının o tarihe kadar yattığı süreden mahsup edilmesine izin vermedi.

Yargıtay’ın kararının ardından tekrar cezaevine giren Gülbahar, 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. AYM de, 4 yıl dosyayı beklettikten sonra Gülbahar’ın “Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nin ihlal edildiğine hükmetti. 

AYM’YE BAŞVURULDU
 
AYM’nin kararının ardından Gülbahar’ın avukatı Mürsel Özmen, müvekkilinin tahliye edilmesi için Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.

Dün akşam saatlerinde başvuruyu karara bağlayan mahkeme, Gülbahar’ın aldığı cezaların mahsup edilmesine hükmetti. Mahkeme kararı, gereği yapılmak üzere İnfaz Savcılığı’na gönderdi. İnfaz savcılığı yaptığı süre hesaplamasının ardından Gülbahar’ın tahliyesi için Tekirdağ Cezaevi’ne yazı yazdı. Gülbahar, gece saat 01.00 sıralarında cezaevinden tahliye edildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı