Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın faili meçhul cinayetler soruşturması kapsamında 18 yıl sonra kimsesizler mezarlığında bulduğu Vecdi Avcıl’ın oğlu Yasin Avcıl, 18 yıl aradan sonra babasına ait bir mezar taşına sahip olduklarını vurguladı: “Her kapımız çalındığında ‘Belki gelen babamızdır’ diye umutla koşuyorduk. Zayıf da olsa çok küçük bir ümidimiz vardı. Adil Tıp raporuyla onu da yitirdik. Ama artık Fatiha okuyacağımız bir mezar taşımız oldu.”

 

Vecdi Avcıl, 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamadı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın faili meçhul cinayetlere ilişkin sürdürdüğü soruşturma kapsamında Avcıl’ın cesedi Mardin’in Derik ilçesinde geçen yıl kazılan kimsesizler mezarlığında bulundu. Adli Tıp Kurumu’nun raporuyla bu bilgi kesinleşti. Vecdi Avcıl’ın oğlu Yasin Avcıl, Radikal’e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Babası gözaltına alındığında kendisinin 11 yaşında olduğunu söyleyen Yasin Avcıl, “12 Haziran 1994 tarihinde jandarma ve korucular tarafından köyümüze operasyon yapıldı. Köylüler köy meydanına toplandı. Evimiz didik didik arandı. Ancak herhangi bir delil bulunmadığı halde babamı gözaltına aldılar. Daha sonra kendisinden bir haber alamadık” dedi.

 

DAKTİLODA YAZDIRAMADIK

1990’ların karanlık günlerinde insanların korkudan cenazelerine bile sahip çıkamadığını belirten Yasin Avcıl, o günleri şöyle anlattı:

“Olaydan bir ay sonra savcılığa dilekçe vermek istedik. Ancak dilekçeyi daktiloda kimse yazmak istemiyordu. Çünkü herkes korkuyordu. Bunun üzerine elle yazdık. 90’lı yıllarda kimse cesaret edip de cenazelerine sahip çıkamıyordu. Onun için herhangi bir şey yapamadık… Ancak halk kendi arasında babamın ve üç örgüt üyesinin öldürüldükten sonra kimsesizler mezarlığına gömüldüğünü konuşuyordu. Bunun üzerine savcılığa başvurduk ve mezarların açılmasını talep ettik. Açılan mezardan dört ceset çıktı. Babam gözaltına alındığında üzerinde kül rengi bir pantolon ile bir oduncu gömleği vardı. Kazıda çıkan cesetlerden birinde aynı giysiler bulundu. Savcılık bize DNA incelemesi sonucunda mezardaki kişinin babam olduğunu söyledi.”

 

HEP KAPIYA KOŞUYORDUK

Babasına ait kemiklerin hâlâ kendilerine teslim edilmediğini de belirten Yasin Avcıl, şöyle devam etti: “Bizde şöyle bir umut vardı. Belki bir cezaevine atılmıştır ama biz haber alamıyoruz diye düşündük yıllarca. Her kapımız çalındığında ‘Belki gelen babamızdır’ diye kapıya kadar koşuyorduk. Ama Adli Tıp raporu, DNA testi sonucu, cenazenin bize ait olduğunu öğrenince bir nevi şoka da uğradık. Zayıf da olsa çok küçük bir ümidimiz vardı. Onu da yitirdik. Ama en azından bugün bir mezar taşımız var. Bayram sabahı herkes dini vecibelerini yerine getirmek için mezarlığa giderdi. Ancak bugüne kadar bir Fatiha okuyabileceğimiz bir mezar taşımız da yoktu. 18 yıl aradan sonra babamıza ait bir mezar taşımız oldu.”

 

DİĞER AİLELER BEKLİYOR

Mardin İHD Şube Başkanı Erdal Kuzu sürdürülen soruşturma kapsamında iki yerde mezar açıldığını belirterek şu bilgileri verdi:

“Derik Kimsesizler Mezarlığı’ndan dört ceset çıkarıldı. Bunlardan biri Vecdi Avcıl’a aitti. Derik’te mezarlığın açılması sırasında 15 aile başvuruda bulundu. Şu ana kadar çıkarılan cesetlerden sadece Vecdi Avcıl’ın kimliği tespit edildi. Savcılık daha sonra Dargeçit ilçesine bağlı Bağözü mevkiinde toplu mezar açtırdı. Burada kafatası olarak 14 tane ceset çıkarıldı. Bu cesetlere ilişkin DNA incelemesinin sonuçları henüz tamamlanmadı. Bu nedenle kimlikleri bilinmiyor.”