Cizre'deki sokağa çıkma yasaklarına ve sivil ölümlere dikkat çekmek amacıyla İstanbul'da eylem yapan 18 avukat hakkında soruşturma başlatıldı.

Avukatlara ”örgüt propagandası yapmak, ve 2911 sayılı Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet” suçlaması yöneltildi.

Hacı Bişkin'in Gazeteduvar'da yer alan haberine göre soruşturma açılan avukatlardan Ercan Kanar, Gökmen Yeşil ve Sinan Zincir, ''Avukatlar susturulmak isteniyor, ama avukatlar susmamalı'' dedi.

Avukatların görevi sadece duruşmalara girip çıkmak değildir diyen Ercan Kanar, “Bu soruşturma tamamen şu döneme hakim olan baskıcı otoriter, plebisiter diktatörlüğün uygulamalarına denk düşen bir soruşturmadır. Cizre’deki sivillere yönelik devlet güçlerinin hak ihlallerine ilişkin yaptığımız oturma etkinliği en meşru, en haklı ve en demokratik bir tepkidir.

Özgürlükçü ve demokrat hukukçular dünyanın neresinde olursa olsun ve kimden gelirse gelsin her türlü hak ihlallerine ve haksızlıklara karşı seslerini çıkarırlar. Seslerini çıkarmaları gerekir yoksa insanlığın hali kötü olur. Hukukçular, haksızlıklar karşısında asla susmamalıdır. Biz de Cizre’deki hak ihlallerine ilişkin tepkimizi demokratik tepkimizi ve protestomuzu göstermek için oturma eylemi yaptık” şeklinde konuştu.

‘AVUKATLARIN GÖREVİ SADECE DURUŞMA DEĞİL’

Avukatlar hakkında açılan soruşturmanın uluslararası hukuka da aykırı olduğuna dikkat çeken Kanar, şöyle devam etti: ”Bu soruşturma tamamen hukuka aykırı. Avukatlarla ilgili uluslararası hukuk belgelerindeki temel ilkelere de aykırı bir soruşturma. Havana Kuralları dahil avukatlara ilişkin hukuk belgelerinde şunlar vurgulanmıştır:

Avukatların görevi sadece duruşmalara, cezaevlerine gidip gelmek demektir. Avukatlar aynı zamanda bulundukları toplumların demokratikleşmesi için o toplumlardaki insan haklarının gelişmesi, mücadele etmesi ve görüşlerini söylemesi gerekir. Ayrıca avukatlar her türlü kanun tasarılarına karşı görüşlerini de belirtmeleri gerekir. En önemlisi de hukuk dışı ve insanlık dışı uygulamalara karşı seslerini çıkartmaları ve toplumu uyarmaları gerekir.”