3 yıl önce 2'si PKK'lı 3 kişinin öldürüldüğü operasyonla ilgili başlatılan soruşturmada bir emekli Albay, ile 16 asker tutuklandı.

 

Van'ın Çaldıran İlçesine bağlı Buğullukaynak Köyü yakınlarında 3 yıl önce yapılan operasyonda 2 PKK'li ile saklandıkları evde rehin aldıkları 1 genç öldürüldü.

 

Operasyona katılan bir askerin, PKK'liler ile rehin aldıkları kişinin infaz edildiğini ileri sürerek yaptığı ihbar üzerine soruşturma başlatıldı.

 

Soruşturma kapsamında Erciş'te Savcılıkça ifadeleri alındıktan sonra Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen dönemin Van İl Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Vecihi Halil İyigün ile muvazzaf askerler dönemin Jandarma Özel Harekat Tabur Komutan Yardımcısı Binbaşı Hakan Başaklıgil, Üstteğmen Muhlis Çolak, Astsubay Başçavuş Kabil Tanyeli, Jandarma Özel Harekat timinde görevli uzman çavuşlar İsmail Taşdemir, Hasan Kaya, Ünal Demirbaş, Hasan Emir, Mustafa Küpeli, Abdülkadir Karaca, Abdülmütalip Ateş, Mustafa Perpil, Mehmet Kocaboğa, Hamza Çelik, Hüseyin Güzel, Mevlüt Mete ve Özgenç Soylu 'kasten adam öldürmek' suçundan tutuklandı.

 

ASKERİN VİCDANI ORTAYA ÇIKARDI

Duruşmanın görüldüğü Erciş adliyesi önünde ise geniş güvenlik önlemleri alındı. Tutuklanan askerler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra cezaevine gönderildi.

 

Cumhuriyet savcılığının soruşturmayı derinleştirmesine operasyona katılan bir askerin gönderdiği ihbar mektubu oldu. İsmi açıklanmayan askerin gönderdiği mektupta, şu ifadelere yer verildi:

 

“Buğullukaynak köyünde icra edilen operasyona katılmış birisi olarak operasyon esnasında meydana gelen vahim bir olayı size iletmeyi hem vicdanen hem de kanun açısından bir görev düşünüyorum. İki terörist evinde kaldıkları M.E.A’nın oğlunu askerden rahat kurtulmak için yanlarına alarak kaçmaya başladı. Takip ettik. Köyden yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bir dere kenarında onları kıstırdık. Operasyonu yürüten Çaldıran Jandarma Komutanı Yüzbaşı Murat Yıldırım, megafonla terör örgütü mensuplarına teslim olma çağrısı yaptı. Onlar da ellerini başının üzerine koyarak teslim oldu. Yere yatırdık ve Albay Vecihi Halil İyigün’ün gelmesini bekledik. Albay İyigün olay yerine geldikten sonra teröristleri teslim alan komandoların geri çekilmesini istedi. Sonra yanında gelen Jandarma Özel Timleri’ne infaz emri verdi. 50 metre uzaktan uzun namlulu silahlarla üç kişi öldürüldü. İyigün, sağ yakalanan teröristlerin öldürmesini bize şöyle bir konuşma yaparak açıkladı: Bu dağlar bizden sorulur. Sizi tebrik ediyorum, bu teröristler çok ocaklar söndürdü, çok can yaktı. Bunları birkaç kez kıl payı kaçırdık.”(Cumhuriyet)