KCK'ye yönelik olarak 16 ayrı ilde başlatılan operasyonlarda çoğunluğu avukatlardan oluşan 60'dan fazla kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında bir gazeteci de bulunuyor.

Alınan bilgilere göre, Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Kocaeli, Şırnak, Bursa, Batman, Kars ve Hakkari'nin de bulunduğu 16 kentte eş zamanlı operasyon düzenlendi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da yapılan operasyonlarda BDP İl Eşbaşkanı Ömer Önen, Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Derya Tamriş, Bağlar BDP İlçe Başkanı Ali Yüce, Belediye Meclis Üyesi Kadri Gökdemir, İl Meclis Üyeleri Fatma Kızılkan ve Şafi Hayme ile avukatlar Baran Pamuk, Fuat Coşacak, Nuri Çelik, Mehmet Nuri Deniz'in de aralarında bulunduğu 6 avukat gözaltına alındı.

Gözeli, Hasuvar ve Taşdibek köylerine yapılan baskınlarda da gözaltıların olduğu bildirildi.

İSTANBUL’DA 24 GÖZALTI

İstanbul'da Asrın Hukuk Bürosu'na yapılan baskının sürdüğü ve binada aramaların yapıldığı öğrenilirken, birçok avukatın bürosunda da aramalar sürüyor. Sadece İstanbul’daki operasyonlarda en az 24 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gültepe Mahallesi'nde bulunan evine yapılan baskınla gazeteci Cengiz Kapmaz da gözaltına alınanlar arasında.

KARS

Kars’ta eski milletvekili avukat Mahmut Alınak'ın Kars'taki evine de baskın düzenlendi. Evde arama yapılırken, Alınak'ın il dışında olduğu belirtildi.

HAKKARİ

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yapılan ev baskınlarında ise 4 avukatın gözaltına alındığı bildirildi.

Bursa’da yapılan baskında ise Öcalan'ın avukatlarından Ayşe Batumlu gözaltına alındı.

BATMAN

BDP Batman İl Başkanı Av. Mehdi Öztüzün'ün evine ve bürosuna sabah saatlerinde baskın düzenlendi. Baskının İstanbul'da başlatılan operasyon kapsamında yapıldığı öğrenildi. Evde ve büroda arama devam ediyor.

VAN

Abdullah Öcalan'ın avukatlığını yapan ve Van Barosu'na bağlı Avukat Sabahattin Kaya'nın kaldığı Edremit İlçesi'ndeki evine polisler, sabah saatlerinde baskın düzenledi. Evde yapılan aramanın ardından Kaya, gözaltına alındı. Kaya, Van Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

MERSİN

Mersin’de aynı operasyon kapsamında Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Bedri Kuran evinde gözaltına alındı. Evinde aramalar sürüyor.

KOCAELİ

Kocaeli'nde de aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı.

DEMİRTAŞ: AKP BU OPERASYONLARLA KENDİ SONUNU HAZIRLIYOR

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün "KCK" adı altında düzenlenen operasyona tepki göstererek, "Suriye ve Mısır'da bile bu kadar yaygın ve kitlesel tutuklanma yaşanmıyor. Başbakan Esad'a 'tankla topla iktidarda kalınmaz, sen de gideceksin' diyor. Başbakan'ın Esad için söyledikleri kendisi için de geçerlidir. AKP siyasi olarak bu operasyonlarla kendi sonunu hazırlıyor" dedi.

KCK adı altında bugün yapılan ve halen devam eden operasyonlarda, Asrın Hukuk Bürosu ve İmralı irtibatının hedef alındığı belirtilirken, operasyona ilk tepkiyi BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gösterdi. Demirtaş, kendilerine ulaşan bilgilere göre operasyonların daha çok Asrın Hukuk Bürosu ve avukatlara yönelik yapıldığını ve 16 ili kapsadığını söyledi.

Bu operasyonların süreceğini daha önce Başbakan Erdoğan ve Bakanların açıklamalarından bildiklerini söyleyen Demirtaş, "AKP'nin bakanı da başbakanın kendisi de bu operasyonlar devam edecek demişti. Şimdi aşama aşama bütün kesimlere yönelik bu operasyonlar sürüyor" diye konuştu. Yapılan operasyonları "Çok bariz bir hukuk cinayeti" olarak nitelendiren Demirtaş, "AKP siyasi olarak bu operasyonlarla kendi sonunu hazırlıyor" şeklinde konuştu.

Demirtaş, "Bu operasyonlar AKP'nin çılgınca giriştiği ve panik halinde; suçsuz, silahsız, günahsız insanları tutukladığı son çırpınışlarıdır" diye konuştu. Arap coğrafyasında yaşanan halk ayaklanmaları ve devletlerin bu ayaklanmalara yaklaşımına da işaret eden Demirtaş, durumun Suriye ve Mısır'dan beter olduğunu belirterek, "Şu anda halk ayaklanmalarının olduğu Suriye ve Mısır bile bu kadar tutuklanma yapılmıyor. Başbakan Esad'a 'tank topla iktidarda kalınmaz, sen de gideceksin' diyor. Başbakan'ın Esad için söylediklerinin tamamı kendisi içinde geçerlidir" ifadelerini kullandı.