Maltepe Çocuk ve Gençlik Cezaevi’nde hayatını kaybeden 15 yaşındaki tutuklu çocuk Onur Önal’ın ölümünde idarenin ihmali olduğu ortaya çıktı.

27 Eylül 2014’te beyin kanaması nedeniyle yaşamını yitiren 15 yaşındaki Önal’ın kendisinden yaşça büyük tutuklular tarafından birçok kez darp edildiği ortaya çıkmıştı.

Hilal Köse'nin Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberine göre TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun raporuna göre, infaz koruma memurları ve kurum görevlileri Önal’a yönelik şiddet eyleminde bulunmadı ancak diğer mahkumların şiddet içeren oyunlarına müdahale etmeyerek görevlerini ihmal etti. Komisyon ayrıca şiddet olaylarının güvenlik kameralarının görmediği kör noktalarda gerçekleştiği tespitinde bulundu.

'KÖR NOKTALAR VAR'

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu raporunda cezaevindeki güvenlik zafiyetine neden olan eksiklikler şöyle sıralandı:
“Çocukların tek kaldıkları odaların kapılarının kilitlerinin bozuk olması ciddi bir güvenlik zafiyeti. Merdivenlerde, merdiven altlarında ve üst kattaki kameranın altındaki bölgede kör noktalar var. Çocuklar buraları biliyor. Kameraların görüntü kalitesi düşük, ses kaydetme özellikleri yok. Arşiv kaydı altı ay ile sınırlı. İnfaz ve koruma görevlileri dört vardiya halinde çalışıyor. Otuz altı koğuş için ortalama 27 görevli var. Ünitelerin 24 saat gözlemlenmesi gerektiği düşünüldüğünde bir infaz ve koruma memurunun aynı anda birden fazla üniteyi gözetlemek durumunda kaldığı görülmektedir.”

Raporda, 15 yaşındaki Önal’ı ölüme götüren ve güvenlik kameralarına da yansıyan süreç ise şöyle anlatıldı: “30 Ağustos gününe ait, havalandırma görüntülerinde Önal’ın, iki çocukla yürüdüğü, çocukların kimi zaman Önal’a vurdukları görülmektedir. ‘Simit’ adlı oyuna ilişkin görüntülerde, oyunda daha çok Önal’ın tekme ve yumruklara maruz kaldığı, hatta bir ara darbeler nedeniyle kafasını strafor kaplamalı duvara çarptığı ve bir süre kafasını tutarak oyun dışında kaldığı görülmektedir. Bu oyunun toplam 30 ila 45 dakika süresince devam ettiği anlaşılmıştır. Görüntülerde ayrıca çocukların ikinci katın penceresinden sarkıttıkları bir ipe bağladıkları içi su dolu pet şişeyi sallayarak birbirlerine vurdukları görülmektedir.”