PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirildiği tarih olan 15 Şubat bir çok yerde protesto ediliyor.

Bugün Şırnak'ın Cizre ilçesinde binlerce kişi de aynı amaçla sokaklara çıktı. Sabah saatlerinden itibaren yer yer küçük çaplı protesto gösterileri ve çatışmaların yaşandığı ilçede, öğlen saatlerinde Cudi Mahallesi'ndeki Belediye Taziye Evi'nde sivil Cuma Namazı için saf tutan bini aşkın kişi daha sonra yaşamını yitiren PKK gerillası Çiçek Botan'ın evinin yanındaki boş alana yürüdü.

Burada beklemeye başlayan kitlenin sayısı, daha sonra binlerce kişiye ulaştı. 15 Şubat protestolarında yaşamını yitiren Yahya Menekşe ve Şahin Öner'in posterleri taşındı.

Nusaybin Caddesi'nden dört yola ulaşan kitle daha sonra Nur Mahallesi'ne doğru yürüyüşüne devam ettiği sırada Karayolları Müdürlüğü önünde zırhlı araçlardan polis, kitleye gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale edildi. Polisin müdahalesine protestocular taşlarla karşılık verince kısa süreli bir çatışma yaşandı.

Tekrar yürüyüşe geçmek isteyen eylemcilere polis yine müdahale edince, çatışmalar alevlendi. Eylemcilerle polis arasında başlayan çatışmalar Nur, Cudi ve Yafes mahallesindeki ana cadde ve sokaklara yayıldı.

Öte yandan yaşanan çatışmalarda M. E. D. (9) ve ismi öğrenilemeyen bir çocuk polisin attığı gaz bombalarının isabet etmesi sonucu yaralandı. Çocuklar, Cizre Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

DİYARBAKIR'DA POLİS ENGELİ

Diyarbakır'da da 15 Şubat protesto ediliyor. Kentte fırınlar ve eczaneler dışında bütün esnafin kepenkleri kapattığı bildirilirken, öğrencilerin de okulları boykot ettiği, şoförlerin de kontak kapattığı öğrenildi.

Binlerce kişi, Bağlar 5 Nisan Mahallesi Eşit, Özgür Yurttaş Derneği önünde toplanarak Koşuyolu Parkına doğru yürüyüşe geçti. Eylemcilerin önü Öğretmenler Caddesi’nde polis tarafından kesildi.

BDP heyetinin polisin engellediği noktaya gelmesi ile görüşmeler başladı. Protestocular sık sık “Biji Serok Apo”; “Kahrolsun 15 Şubat Komplosu”, “Amed uyuma Önderine sahip çık” sloganı atarak bekleyişini sürdürüyor. (ANF)