Merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6,8 şiddetindeki depremin üzerinden 22 gün geçti fakat havaların eksi dereceleri bulduğu şu günlerde depremzedeler yaşamlarını hala çadırlarda sürdürmeye çalışıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 27 Ocak’ta 15 gün içinde 2 bin konteynerin kurulacağını açıklamıştı ancak AFAD çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Evrensel’den Ekin Temmuz Saltık ile Umut Vural'ın haberine göre, depremzedeler, çadırda yaşamın zorlaştığını dile getirerek, yurttaşların sefil durumda olduğunu belirtti.

'KİRALARI İKİ KATINA ÇIKARDILAR'

Elazığ’da deprem hasarının fazla olduğu merkezlerden Abdullahpaşa mahallesinde çadırlarda yaşayan yurttaşlardan Necdet Kaymaz, hayat şartlarının çok zor olduğunu ifade ederek, “Son günlerde kar da yağmaya başladı. Havalar iyice soğudu. Çadırlarda elektrik olmaması da başlı başına bir sorun. Elazığ’da hayat en az bir yıla kadar eskiye dönmez. Elazığ’da hayat bitmiştir. Bu günlerden itibaren birçok insan Elazığ’ı terk edecek. Elazığ’ın ilçelerinden bir farkı olmayacak” dedi. Ev kiralarının artışının da kendilerini korkuttuğunu dile getiren Kaymaz, “Depremi fırsata çevirmek isteyen birçok insan kiraları iki katına çıkardı” dedi.

'ÇADIRDA ELEKTRİK, SU, YEMEK YOK'

Hayat şartlarının gittikçe zorlaştığını söyleyen Mustafa Özdemir de, “Asıl deprem şimdi başlıyor. Büyük deprem oldu ama yaşam mücadelesi yeni başladı. İnsanlar çadırlarda kalıyor, çadırda yaşam zor. Elektrik, su, yemek yok anlayacağınız durumlar kötü. Medyada bahsedildiği gibi bir durum yok. Burada 15 çadır var 15’inde de aynı sorunlar var. Bir yatak bir battaniye bir soba başka hiçbir şey yok” dedi. 

'YETKİLİLER SADECE 'SABIRLI OLUN' DİYOR'

Evinin orta hasarlı olduğunu ve bu nedenle evine giremediğini belirten Özdemir, “Evin yıkılmayacağı, güçlendirme yapılacağı söyleniyor. Bunun yanında konteyner kent yapılacağından da bahsediliyor. Ama hiç kimsenin bu konu hakkında bir bilgisi yok. İlgililerle bunları konuştuğumuz zaman söylenen tek şey ‘sabırlı olun’ oluyor. Sabır da bir yere kadar. Yaz olsa hiç önemli değil ama şu an havalar soğuk. Sobalar ile ısınıyoruz. 4 torba kömür verdiler ancak yaksak bir günde biter” dedi.

'OLAN GARİBANLARA OLUYOR'

Evinin yıkıldığını ve mecburen çadırda yaşadığını söyleyen Şaban Kaya ise, “Çadırlarda hayat şartları oldukça zor. Gündüzleri sıcak ama gece soğuk oluyor. Yani yaşanılacak gibi değil. Verilen sözler tutulmuyor, yardımlar gelmiyor millet sefil durumda” diye konuştu. Konteyner kentlerinin bir an önce yapılmasını isteyen Kaya, “Yapılacağı söyleniyor ama ne durumda bir bilgimiz yok. Kırılan eşyalarımı rapor haline getirdiler sürekli bir yerden bir yere yolladılar ama bundan da sonuç alamadık. Olan bizim gibi garibanlara oluyor. Kira ve taşıma için yardım yapıyorlar ama ev bulmak çok zor, 1000 TL’den aşağı ev yok. Ben çalışmıyorum işsizim eşim yufkacıda çalışıyor, sonumuz ne olacak bilmiyorum” dedi.

15 GÜN İÇİNDE KONTEYNER KENT KURULACAĞININ SÖZÜ VERİLMİŞTİ

Elazığ Sivrice’de 24 Ocak’ta 6.8 şiddetinde gerçekleşen ve çevre illerden de hissedilen depremle 41 kişi yaşamını yitirdi, 1631 kişi yaralandı. Depremde Elazığ’da 263 yapı yıkılırken, 7 bin 698 ağır, bin 540 bina ise orta hasar aldı. Malatya’da ise 307 yapı yıkılırken, 3 bin 286 ağır, 515 orta hasarlı bina tespit edildi.

AFAD ve Kızılay tarafından evleri yıkılan ve hasar tespit edilen depremzedelere 30.453 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 46.084 yatak, 102.083 battaniye, 5.244 uyku seti, 11.730 ısıtıcı yardımı yapıldığı açıklandı.

Öte yandan depremzede 5 bin 490 ailenin geçici barınmasını sağlamak için Elazığ ve Malatya’da konteyner kentler oluşturulmaya başlandı. Ancak havaların gece -10,-15 santigrat geceyi bulduğu bölgede depremzedeler halen çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. AFAD tarafından yapılan açıklamada Elazığ’ın Aşağı Demirtaş, Kırklar, Doğukent, Hankendi ve  Sivrice ilçesinin Gölbaşı bölgesinde 4 bin 790, Malatya’da 700 konteynerin yerleştirme çalışmalarının devam ettiği açıklandı.

Diğer yandan 27 Ocak’ta açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ’da depremin ardından ağır hasarlı evlerine giremeyenler için 2 bin konteyner kuracaklarını belirterek, “En geç 15 gün içinde lavabo, banyo, kısmen mutfağı olan tek katlı konteynerleri, burada geçici olarak hazır hale getireceğiz” demişti.

Ancak henüz ailelere teslim edilen konteyner bulunmuyor.

Kaynak: Evrensel